CITAT (omk @ 22-01-2011, 22:34)

Och hur var det med blodpudding/korv ? Man var tvungen (i skolan, alltså) att dricka apelsinjuice (??) samtidigt, för att järnet skulle tas upp bättre av kroppen ??? Kommer inte riktigt ihåg hur det var. Förmodligen en skröna, men jag hänger på Lokans kommentar litegrann.
Kanske kombinationer av olika sorters grönsaker, frukt, "vanlig" mat och dryck OCKSÅ spelar roll ??
Sen kan man ju proppa sig full med hur mycket vitaminer som helst. Kroppen tar bara åt sig vad den behöver, resten pissar vi ut ....
Det finns ju två olika typer av järn. Det som vi får genom animaliska produkter och det som kommer från växtriket.
Vi människor har lättare att tillgodogöra oss järn från animalisk föda. Beror kanske på arvet från våra förfäder, stenåldersmänniskorna, som åt betydligt mer kött än vi gör i dag.
C-vitamin underlättar upptaget av järn, främst det järn som finns i vegetabilier.
Kalcium(som finns i mjölkprodukter) hämmar upptaget.
Även kaffe och andra drycker, som innehåller polyfenoler(antioxidanter) hämmar upptagningen av järn och bör inte drickas i direkt anslutning till måltiden.
Saker som påverkar järnupptaget