Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Slånbärssaft- saftens RR, snart är det dags
          netaave
          Inlägg 01-09-2004, 21:45
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Till varje kg (ca 1,5 l) frostnupna slånbär
          1 l vatten

          6 dl socker och 1 gr bensonat/l avrunnen saft.

          Rensa och skölj bären, lägg dem i en hink eller annat kärl som tål kokande vatten.
          Dag 1: Koka upp vattnet och häll det över bären, täck och låt stå svalt till nästa dag.
          Dag 2: Häll av saften, koka upp den och häll tillbaks över bären, täck och låt stå svalt till nästa dag
          Dag 3: upprepa
          Dag 4: sila bären, mät och koka upp saften
          rör ner sockret och koka upp på nytt
          Skumma
          Tillsätt bensonat utrörd i lite av saften
          Häll upp i rena varma flaskor ända upp till kanten, eller brk för frysning.
          Förvara saftflaskor mörkt och svalt


          --------------------


           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          netaave
          Inlägg 15-09-2004, 22:17
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (Gossen Ruda @ 15-09-2004, 21:57)
          Skulle kanske prova att göra slånbärssaft, det verkar finnas bär i Göteborgstrakten. Beträffande bären så är dom helt omöjliga att äta direkt, även efter frost. Det räcker att man biter lite så skrynklar munnen ihop sig som ett russin. Dock inte för min svägerska. Hon kan äta färska slånbär som godis, även knappt mogna. Hon måste sakna vissa smaklökar.

          Ja visst är det konstigt att så sura, kärva bär kan ge så god saft.
          En gång för många år sedan glömde vi koka upp saften sista vändan. Jag tror den stod ett par dar och det hade börjat jäsa lite. PANIK!
          Vad gör man, jo ner till färgaffären och köpte jästnärsalt och annat för vintillverkning, i med socker, och så satte vi vin på det.

          Det blev ett otroligt gott dessertvin, vi lät det mogna ett par år.

          Har sedan försökt nåt år att sätta vin igen, men det har absolut inte blivit bra, så nu gör vi på sin höjd lite likör, och saft förstås. Men jag tycker inte saften blir god om man lägger bären i frysen, nej de ska frysa i sin egen miljö då blir det bäst, det är min personliga åsikt.


          --------------------


           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 11-08-2025, 15:13
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon