Jadå, i min lilla gröna finns det!
Paradisgelé
1 kg paradisäpplen 7 dl vatten 9 dl socker/l avrunnen saft.
Äpplena bör vara knappt mogna. Skölj och skär dom mitt itu. Ta bort skaften. Koka eller ånga frukten. Sila eller vrid saften. Pöva om den innehåller tillräckligt mycket pektin för gelébildning. Mät saften och häll den i en gryta. Koka saften 3-5 min. Rör ner socker, lite i sänder, så att de hinner lösa sig. Låt gelét koka försiktigt utan omrörning 10 - 15 min. Gör geléprov. Kokar gelét för kraftigt blandar sig skummet med saften och geléet blir inte klart. Kokas det för länge kan det bli segt. Ta grytan från värmen och låt den färdigkokta gelémassan stå några minuter. Ta försiktigt bort skummet med en hålslev. Ös upp på varma burkar.
--------------------
|