CITAT (officinalis @ 27-02-2011, 21:18)

Grodor kan vad jag vet kväka så pass högt att det hörs på kilometers avstånd. Men det lär förstås variera mellan olika arter.
Storlom vet jag hur de låter, så det var det inte. Men som du säger så sker nog mest parningen på våren. Låter rimligt. Men vad kan tänkas vara för djur som har ett sådant intensivt högfrekvent ljud?
Lyssna på den här sångerna
http://www.youtube.com/watch?v=KwvhmWHBnIQhttp://www.youtube.com/watch?v=rIhx5pIcK0ADet lär knappast ha varit grodor som sjöng i sörmlandsskogarna. Det finns inga grodarter där som låter särskilt högt. I Sverige är det i princip bara i Skåne där det finns grodor som för oväsen. De arter som finns i mellansverige (vanlig groda, åkergroda och padda) är betydligt mer diskreta. Om det var ett högfrekvent ljud på natten i slutet av juli som liknar det i din andra länk så skulle jag nog gissa på en fågel av något slag. Kanske någon nattsångare, t ex gräshoppssångare. Fast jag är osäker på om de fortfarande sjunger i slutet av juli och så håller de till vid vassrika sjöar och inte mitt innne i skogen. Eller så var det kanske en nattskärra? Nattskärran håller ofta till i öppna sandiga tallskogar och har en sång som är ett ihållande surrande ljud. Förr i världen tyckte man att det påminde om ljudet från en spinnrock (i Wikipedia jämför man det istället med en motorcykel på avstånd).
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nattsk%C3%A4rra