Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Avhärda kryddväxter, Hur avhärdar man kryddorna före plantering?
          Trädgårdsmåstare...
          Inlägg 05-03-2011, 17:35
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 119
          Medlem sedan:
          23-08-2010
          Medlem nr: 33 326



          Jag var på den lokala plantskolan, och kunde inte motstå att köpa timjan, marockansk mynta, rosmarin och ett pyttelitet olivträd. I affären försäkrade de mig om att kryddorna var lämpliga för plantering i kryddträdgården bara de avhärdades. Hur går jag bäst tillväga? Jag har ett hemmasnickrat växtskåp på balkongen med frostvakt (inställt på 5 grader), och undrar om de kan stå där genast? Eller är det en bra idé att först ställa dem i källarummet där det just nu är ca 10 grader, och sedan flytta ut dem i växtskåpet på balkongen?

          Jag bor i Mälardalen, och växtskåpet får just nu aldrig direkt sol, och står skyddat. Tacksam för goda råd.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Alexander-VG-zon...
          Inlägg 06-03-2011, 12:56
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 23 015
          Medlem sedan:
          13-08-2005
          Medlem nr: 6 358



          det beror ju på vilken växt också (hur långt det tar för den att återhämta sig, i vilka förhållanden den trivs i), just fikon och oliv tål ju det (oliv - hårda, silvriga blad) som också återhämtar sig snabbt och som gillar hetta. fikon sätter man oftast ut utan blad och däremod behövs inte avhärdning i någon större skala. när man tar ut dom är också viktigt, solen bränner mycket i mars-april. längre fram försommaren fortskrider lättare blir det för växterna.

          just för timjan om det är en klen en, så skulle jag ta det varsamt fram. allt beror på hur stammarna är, är det mjuka stammar (''frösådd''stammar) så är dom lika känsliga som bladen. är det en klen timjan fast med lite hårdare stammar så gör det inget att den blir bränd på bladen eller tappar dom då den återhämtar sig snabbt. är det en timjan som är rejäl med hårda blad och rejäla förvedade stammar behövs troligen ingen avhärdning alls.

          Redigerat av flaxss: 06-03-2011, 13:09
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-08-2025, 04:13
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon