CITAT (Bassam @ 24-01-2011, 00:45)

Hej
Ni kan fråga sjukhuset och värd centraler hur många människor dör varje år på grud att de äter rabarbar ,det kommer min fråga om rababer dör människor , vad gör de med små liv som maskar och andra men farlighet ser inte direkt ibland men ser på fram tiden , det är inte vad jag säger men ni kan fråga och fråga .
H:Bassan
Nej. Rabarber är inte farligt för microlivet i jorden eller komposten. Ska inte gå in på kemiska reaktioner mm men kort sagt, Oxalsyran i rabarber är biologiskt nedbrytbart och när förmultningen är klar finns inga som helst spår av någon oxalsyra kvar.
Att människan skulle dö av rabarber är en stor ovanlighet.
En uträkning kommer fram till att vi behöver få i oss 25 gram oxalsyra för att uppnå dödlig dos. Vilket skulle innebära ungefär 3-4 kilo rabarberblad, avsevärt mycket mer om du enbart äter stjälkarna. Således, det är relativt säkert att äta rabarber.Men vi tar ett logiskt exempel. Där rabarbern växer vilt (i naturen eller hemma där ingen sköter om dem) så är jorden full av liv, det är lika mycket maskar och småkryp i den jorden som i all annan. Hade rabarber varit farlig så hade jorden varit steril och inget skulle kunna växa där.
I trädgårdar och i naturen vimlar det av växter som är mer eller mindre dödligt giftiga för människor men jorden, microorganismer och växter klarar sig helskinnade. Ta bara Tidlösan som är en rätt giftig växt. men microlivet kring dessa giftiga växter är lika stor som överallt annan stans.