Vad gäller bigaråträdet så skulle jag kunna tänka mig två olika alternativ:
1. Bigarrå på Gisela5 grundstammen, de blir inte högre än 3,5 meter och då skall det gå att skydda med bärnät. Eftersom du har sommarställe på en ö då antar jag att du har en båt, och att du kanske har en A-ställning. Och på en A-ställning hänger man bärnätet för att skydda bigarråträdet, så gör jag varje sommar, annars käkar koltrasterna och kråkorna upp bären.
van.JPG ( 799.28k )
Antal nedladdningar: 1012. Andra möjligheten är gula bigarråer, det lär finnas minst 2 sorter, Dönissens Gula och Lettiska Gula. Har ingen aning hur tillgången är på dessa i plantskolorna, samt hur dessa smakar.
Vad gäller äpplet så är Amorosa (röd Aroma) min och mångas favorit, men det finns många andra fina sorter - välj såna som klarar zon 2. Tycker inte att äpplevalet behöver påverkas av att du bor på en ö - välj en sort du gillar, både map smak och utseende.
Men du skall kanske ändå undvika sorter som ger frukt längst ut på grenarna, som t.ex Filippa.
Samt undvik sorter som lätt drabbas av kräfta och andra sjukdomar (sök på 'fruktträdskräfta' och 'äpplen', skrivet av undertecknad och Cilla, mycket info finns), sånt pratar försäljningsställen mycket tyst om.
Mina egna fruktträd växer ca 500 meter från Östersjökusten. Det enda som funkar dåligt är att jag får väldigt få bigarråer på mina träd, vissa år förre bigarråer (i antal) än äpplen och har inte lyckas reda ut vad det beror på, dålig pollinering kanske ? Det blåser ju mer nära kusten.
Tänk också på att frukten mognar något senare nära havet, en till två veckor senare. Fördelen är dock att sannolikheten är lägre att blomningen och karten skadas av frosten.
Bor du på en större ö med flera äppel-och körbärsträd (inkl vildkörsbär och vildapplar som det finns massor av, kolla bara när de blommar på våren) så behöver du inga extra pollinerare, men är det helt egen ö bara mad granskog så måste du kanske planera för bra pollinering.
Pga tillgången på fruktträd i plantskolorna är bäst i april då planterar man just då.
Viktigt att vattna ordentligt torra vårar och somrar de första åren tills träden är etablerade.
Redigerat av Jan af Lisö: 07-03-2011, 21:48