Jag frågade SCAN om ni undrat så har ni svaret nedan:
Hej Carl!
Korv har ju traditionellt stoppats i djurtarmar. Tarmarna är naturligt lite böjda vilket gör att korven får en böjd form (det finns delar av tarmsystemet som är rakt sk. raktarm och av det gör man till exempel salami). Korv som stoppas i naturtarm i dag är fortfarande lite böjd som våra kryddiga korvar till exempel som är stoppade i svintarm. Falukorven stoppas ju i plast- eller naturintarm nuförtiden och då gör man den ofta böjd som en naturtarm. Det har ingen praktiskt funktion utan är något som konsumenterna önskar sig. Man vill av tradition ha en böjd falukorv helt enkelt. Vi har en rak falukorv också och i vissa delar av Sverige är man inte lika petig så där går den att sälja men i andra delar ska man bestämt ha en böjd korv.
Det är lite som grön och gul såpa som förr tillverkades av olika grundmaterial i olika delar av Sverige och därför fick olika färg beroende på var i landet man befann sig. Nuförtiden är det samma sak i flaskorna men med olika färgämnen eftersom att det är omöjligt att sälja grön såpa i vissa delar av landet och vice versa.
|