Jag rekommenderar att ni väntar lite med att plocka dem, den rätta smaken kommer efter första frostnatten (så är det oxå med tranbär ex.), i villt tillstån skördar man först i oktober.
När ni pratar om att pressa, det säljs olika pressar i handeln, det man då gör är att man klämmer saften direkt i en flaska behållare vilket är ganska praktiskt. Pressarna måste dock vara av godkänd typ om man pressar i vilt tillstånd efterssom busken i sig är fridlyst (åtminstone i Finland) och inte får skadas.
Här finns lite info:
http://www.ymparisto.fi/default.asp?conten...d=87513&clan=SVoch på
http://www.abo.fi/~kpurasjo/natur.htm kan man läsa bl.a följande:
Havtornsbusken växer längs Bottenvikens kuster på steniga och sandiga stränder. Den har taggiga skott och dess små, smala blad är grågröna, kopparbruna eller silverskiftande.
Blommorna är gulgröna och på hösten bildas apelsinoranga bär. Havtornen är fridlysta till första oktober och före det är det olagligt att pressa eller plocka dem. Bären är svåra att plocka varför de ofta klipps eller pressas av buskarna med hjälp av en havtornspress. Bären innehållen mycket C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, linolsyra och dessutom äppelsyra. Man kan bl.a. göra saft och gelÈ av havtorn.