|
Hihi! Jag fick samma känsla. Mmm rabarberpaj med vaniljsås. Snart, snart.
Men - Oxalsyra finns inte bara i rabarber, utan också i spenat, mangold, rödbetor. Den sura smaken av rabarber kommer av en massa olika syror. Det är inte så att den har så himla mycket högre oxalsyrahalt. Det är oxalsyran som gör att man inte ska ge bäbisar spenat innan dom är 1 år. Deras njurar har inte växt till sig för att klara sånt innan dess. Men så små barn äter väl sällan rabarber. Den är ju såpass sur. Om dom inte är den sorten som äter allt, och då får väl föräldrarna hjälpa till med att sätta stopp. Min kompost har ätit massor av rabarberblad genom åren, och varit alldeles fulla av kryp. Daggmaskarna verkar till och med föredra rabarber. Oxalsyran, liksom många andra organiska syror, bryts nog ner rätt snabbt i luften, så problemet löser sig självt.
--------------------
Hälsningar Eva
|