Ett bra rabarbertips för våren är att täcka över plantan på våren så att den inte får något ljus.
Då skickar den upp långa slanka stjälkar med minimala bleka blad i toppen. Dessa blekta stjälkar är mycket sprödare, mildare och snällare än oblekt rabarber. Bara en fin rabarbersmak men var knappt sura alls. Sen när man skördat en del får man väl ta bort täckningen så att den hinner återhämta lite energi innan hösten. Rabarber är mycket tålig.
Upptäckte detta i våras när vi täckt över en misskött outhyrd odlingslott på koloniområdet med svart plast för att kväva ogräs i två sässonger innan den hyrs ut igen. Efter några veckor ser jag att det är en upphöjd bula på ena sidan av lotten. När jag lyfte på duken var där massor av milda, spröda och sjukt goda rabarberstjälkar.
Tror att den svarta plasten gjorde det lite varmare för den också. Går nog lika bra med täckduk, pressening, balja, hink eller tunna. Bara det blir mörkt för den.
Prova det! Det blir sjukt gott!
|