Hej! Det här hittade jag på DN:s hemsida. Tänkte själv prova det.
Rönnbärs- och äppelgelé
Tid: 60 minuter
Ingredienser: 3 dl rönnbär, frostnupna 1 kg äpplen, exempelvis Gravensteiner vatten 1 liter strösocker till varje liter avrunnen saft 1 msk pektin 1 krm citronsyra Rönnbär och äpplen är smakmässigt besläktade och går bra ihop. Rönnbären blir mildare om de har mjukats upp av frosten. Om man inte orkar vänta på det, kan man lägga dem i frysen någon dag.
Rensa och skölj bären om det behövs. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg äpplen och rönnbär i en stor gryta och häll på vatten så att det precis täcker. Låt det hela koka tills bär och frukt blivit mosiga och avger saft. Koka inte längre än så. Häll upp massan i silduk och låt saften självrinna ner i en skål. Mät upp den sura saften och häll den i en gryta. Värm saften och häll ner sockret pö om pö. Låt det hela sjuda sakta i cirka tio minuter tills allt skum samlats på ytan. Skumma noga. Tillsätt pektin och citronsyra. Gör geléprov: droppa lite nykokt gelé på en tallrik och dra fingret igenom.
Om det stelnar snabbt och inte flyter ihop igen är gelén färdig. Fyll på glas och förslut. Ät den till mustiga grytor och bastanta stekar
--------------------
"brukar är inte alltid"
|