Rönnbärsgelé
1 kg rönnbär 0,5 dl vatten 9 dl socker/l avrunnen saft
Koka rönnbären tills de är mjuka. Pressa dom mot grytans kant så att de mosas sönder och avger så mycket saft som möjligt. Sila ifrån saften och mät upp den. Rör ner sockret och låt gelét koka tills det geléar sig, ca 10 min. Skumma väl och ös upp i geléglas. Låt kallna innan burkarna tillsluts.
Rönnbärsdricka, ca 5 l
2 kg rönnbär 2 kg äpplen med syrlig smak 2,5 l vatten 5 dl socker/l avrunnen saft 1 rågat krm bensonat/l avrunnen saft.
Rensa bären och skölj bär och frukt. Skär äpplena i bitar. koka bären och äpplena mjuka i vattnet. Sila saften Mät saften och koka upp den. Tillsätt socker och koka upp på nytt. Skumma. Tillsätt bensonat och häll upp saften på flaskor.
--------------------
|