att byta växtplats för grönsaker handlar ju väldigt mkt om att inte "bädda" för sjukdomar, eftersom olika grupper av grönsaker har olika skadeinsekter och virus- svampsjukdomar. Riskerna blir mycket större helt enkelt. (dessutom växlar man växtplats för att bättre ta vara på gödsling och näring; där baljväxter - som själva "drar in" kväve till jorden - har växt rekommenderar man därför att så det mest näringskrävande nästa år, som kålväxter eller purjo)
Å andra sidan är det ju så att man på många ställen har haft (och har) ont om jord eller ont om plats och därför måste låta samma grödor växa på samma plats. På den ö där jag odlar är det många som odlat t ex potatis och kål på var sitt land i många decennier - de växlar bara vartannat år (om ens det) på grund av brist på odlingsmark. Och länge funkar det, men det blir skorv, och skörden blir allt mindre. Måste man vara på samma plätt får man helt enkelt kompensera med att tillföra ny jord, kompost, gödning etc - men sjukdomsrisken kommer man inte ifrån.
Redigerat av EKLO: 19-04-2011, 09:10
|