Jag har inga svar här - men hakar på med lite funderingar som har just med grundfrågan att göra: På t ex fröfirman Runåbergs hemsida finns en groningstabell där man kan se vid vilka lägsta, optimala, och högsta temperaturer olika grönsaksfröer gror. Om man nu tar kål som exempel - där är den optimala groningstemperaturen c:a 20 grader. I alla andra sammanhang har jag fått lära mig att fröna ska ha högre temperatur just när de gror, och lägre sedan när de ska växa till sig - så gör man ju när man förkultiverar växter inomhus.
Under mina lysrör har jag nu t ex vitkål, savoykål, purjo och kronärtskocka. Borde man inte kunna tänka att temperaturen ute i grönsakslanden ska vara ung. 5-8 grader lägre än groningstemperaturen i Runåbergs tabell när man planterar ut dem? Det är ju lätt att mäta med en vanlig febertermometer. Och inte tror jag att man behöver vara så himla petig, men hela poängen med att plantera ut på friland måste ju vara att de inte stannar av i växten på grund av temperaturen? Jag menar - de dör säkert inte om det inte blir frost, men det är ju ingen vits med att plantera ut om de inte börjar växa? (Annat än för att man inte har plats för dem under lysrören förstås).
tankar om detta?
Redigerat av EKLO: 19-04-2011, 10:55
|