CITAT (EKLO @ 19-04-2011, 10:10)

att byta växtplats för grönsaker handlar ju väldigt mkt om att inte "bädda" för sjukdomar, eftersom olika grupper av grönsaker har olika skadeinsekter och virus- svampsjukdomar. Riskerna blir mycket större helt enkelt. (dessutom växlar man växtplats för att bättre ta vara på gödsling och näring; där baljväxter - som själva "drar in" kväve till jorden - har växt rekommenderar man därför att så det mest näringskrävande nästa år, som kålväxter eller purjo)
Å andra sidan är det ju så att man på många ställen har haft (och har) ont om jord eller ont om plats och därför måste låta samma grödor växa på samma plats. På den ö där jag odlar är det många som odlat t ex potatis och kål på var sitt land i många decennier - de växlar bara vartannat år (om ens det) på grund av brist på odlingsmark. Och länge funkar det, men det blir skorv, och skörden blir allt mindre. Måste man vara på samma plätt får man helt enkelt kompensera med att tillföra ny jord, kompost, gödning etc - men sjukdomsrisken kommer man inte ifrån.
Tack för ditt utförligt svar och även till ni andra. Jag är införstådd med denna princip, men är ute efter undantag från denna "tumregel". Finns det inga växter som är extremt kravlösa och har lite eller inga fiender/sjukdomar att oroa sig för? Jorden kan man ju alltid gödsla. Precis som rosita skrev så finns det ju perenna grönsaker som ex. sparris som måste växa på samma plats åtminstone 2 år för att ge avkastning. Perenner över lag har man ju på samma plats i flera år och det borde väl finnas även annueller som kan växa utan större risk på samma plats år efter år?
"The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant. We have created a society that
honors the servant and has forgotten the gift" - Albert Einstein