jag tror inte att man kan göra annat än att testa sig fram från tumregeln, men visst är det givetvis så att man odlar perenna saker på samma plats - förutom sparris förstås t ex jordärtskocka, jordgubbar, bär och rabarber. Fast mina krus- och vinbärsbuskar har ju samma gissel år efter år just för att de "sitter fast": med kalätna grenar eftersom motten lägger sina ägg i jorden under buskarna.)
För mig som har många små land, och som har en hel del skadedjur (mest fjärilslarver, jordloppor och åkersnigel) och en del svampsjukdomar (skorv) tänker jag så här: Inte kål och sallat på samma ställe eftersom åkersniglarna lägger ägg i jorden och älskade kålen och sallaterna förra året, samma sak när jag haft angrepp av morotsfluga, och samma sak för dillen som fått rost. Men tex rödbetor, selleri, persilja, fänkål och lök har jag inte haft de problemen med, och är inte lika petig med.
|