Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Gott ogräs - men vad heter det?
          SannaLasso
          Inlägg 04-05-2011, 11:22
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 311
          Medlem sedan:
          05-04-2005
          Medlem nr: 5 324



          Hittade detta i min rabatt. Jag känner igen det och smakade på det. Det var riktigt gott och hade en fin mjäll konsistens. Tyvärr kan jag inte komma på vad det heter och om det är OK att äta, vet någon av er?

          (har lagt in bilden i mitt album men fatatr inte riktigt hur jag ska göra för att få in den här i frågan också - ha tålamod med mig om jag gör fel nu...)


          Goda ogräsblad




          Bifogade fil(er)
          Bifogad fil  004.JPG ( 170.51k ) Antal nedladdningar: 26
           
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          SannaLasso
          Inlägg 04-05-2011, 13:21
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 311
          Medlem sedan:
          05-04-2005
          Medlem nr: 5 324



          Jo, det kan mycket väl vara åkerrättika, den finns på samma sida som åkersenapen i min flora. Har nu googlat fram foton men det finns tydligen flera varianter och många plantor tycks ha lite grövre blad än mina

          Rapha´nus raphani´strum heter åkerrättikan på latin och "wild radish" på engelska.

          Hittade detta i Den Viruella Floran:

          "Färska örten kan, ännu späd, nyttjas såsom sallat eller till grönkål. Hästen skall gärna äta den men kon vanligen icke, hvaremot densamma, torkad till vinterfoder, lärer bli begärlig och enligt några t. o. m. gifva mycket och godt smör. Fröen, hvilka lemna en ymnig, bitter, fet olja, som till bränning är nästan lika god som Rofolja, lärer i Holstein blandas bland hafra till ett särdeles kraftigt foder. Emellertid blir växten ett svårt ogräs på åkrar, i södra Sverige i allmänhet mycket svårare än Åkersenapen uppåt landet."

          Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria I av C. F. Nyman (1867)




          Alltså borde jag kunna äta bladen - ska genast fixa till en god sallad med lite balsamvinäger och raspolja. :-)



          Om någon annan har någon annan idé om vad det kan vara, eller kan bekräfta vad jag tror, så blir jag glad för det!
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 06-08-2025, 04:02
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon