Tändvätskan har brunnit upp långt innan du la på grillmaten ovanför glöden. Så där har du inget att oroa dig för. Tror precis som eva att mer av eventuella tändvätskerester återfinns i grillmaten där röken har gått igenom än i askan.
Grillkol består av träkol, förkolnade växter. Att blanda träkol i odlingsjord är snarast positivt, har vänner som köpt träkol, krossat det, dränkt det i guldvatten och grävt ner det i odlingsjorden. Kolet ger struktur till jorden och kan agera reservoar för näring och vatten.
Du har inget att oroa dig för vad gäller gifter. Möjligen då att vissa växter kanske inte uppskattar NPK-fördelningen i askan (mycket kalium och fosfor, men lite kväve), eller trivs bättre med magrare eller surare jord. Fosfor och kalium gynnar vad jag minns blommning och fruktsättning, medans kväve gynnar bladtillväxt så helt fel tycker jag inte resonemanget är att gödlsa bärbuskar och fruktträd med aska, sen får det ju inte bli förmycket förstås.
|