Är rabarber verkligen farligt?
Jag blev fundersam när vi ville ha rabarber till trädgården, men det inte fanns att köpa på någon av de plantskolor vi besökte. Om rabarber nu var så giftig att plantskolorna inte ens ville sälja det, hur kunde jag äta råa rabarberstjälkar som godis som barn utan att må dåligt?
Jag försökte kolla på medline, men allt som finns är 1) en bunt studier från första halvan av 60-talet, varav åtminstone ett par (t.ex. en där ett barn ska ha avlidit av att ha ätit blad) är tveksamma, och 2) moderna studier där man har undersöker oxalsyras effekter på t.ex. antioxidanter i jordgubbssylt.
Oxalsyra är giftigt, men halten oxalsyra i stjälkarna är låg, och även i bladen är den inte högre än att en vuxen person behöver äta 5 kilo blad för att komma upp i LD-50 dosen. Enligt
denna site är det bara de som har njurproblem eller fallenhet för vissa sjukdomar som njursten, gikt, och reumatism som bör undvika rabarber, och de bör dessutom undvika t.ex. spenat, som har ungefär samma oxalsyrahalt som rabarberstjälkar, och te och persilja, som har högre halt oxalsyra än rabarber.
Bra referens:
Naturally ocurring food toxins
Redigerat av Azur: 07-06-2011, 09:35