CITAT (Whiskuchi @ 03-06-2011, 21:15)

Många diabeteskatter kan slippa insulin om de slutar äta kolhydrathaltiga foder och övergår till bra blötmat eller BARF.
Stämmer precis!
Kattmat är en miljardindustri och det läggs ned enorma summor pengar på marknadsföring. Vad som felaktigt räknas som högkvalitativa foder är de som säljs dyrt hos veterinärer och i zooaffärer. De är gjorda på säd som processats framlänges och baklänges, (mycket energikrävande och mycket sämre för miljön än slaktavfall) med tillsatser av de ämnen som saknas för katten och med smakämnen eftersom det knappast är ingredienser som lockar katten. Kolhydratinnehållet är åt helskotta för högt för rovdjur.
Bästa maten är rått kött men då får man plugga på lite så att det blir rätt balans mellan de olika styckningsdelarna. Hjärta är något bland det bästa man kan ge dem, innehåller det livsnödvändiga taurinet för dem. RÅA köttben är bra för tänderna, OBS inte kokta, de splittras och kan skada katten.
Näst bästa maten är burkmat som består av endast kött. Fantastiskt för det finns flera olika sorter att välja på bl a mjau, icas eget märke mm, kan köpas i vanlig mataffär och den bästa kattmaten är bland de billigare sorterna. För tändernas skull köper man råa frysta kycklingvingar. Vi människor ska akta oss för rå kyckling men katten klarar det utmärkt. OBS! De måste ges råa! Vildkatter som lever på möss och fåglar har inga problem med tandsten och tandsjukdomen FORL, den finns bara hos tamkatter.
Tyvärr så har de stora kattmatsfabrikanterna lyckats alltför bra i sin marknadsföring så att vi ska betala mycket och ha dåligt samvete om vi inte köper det foder som det görs mest reklam för.
En skrämmande tanke som slagit mig är: Håller vi på med urvalsavel genom att välja bort katter från avel som blir dåliga av royal canin och andra stora torrfodermärken?