Jag fascineras av doften. Inte den syrliga doften från spannen som kommer efter en vecka i spannen man håller på att fylla på, utan den buljonliknande doft som finns i den mogna bokashin. Det luktar nästan som buljong.
Bokashi är inget annat än ett försteg till själva komposteringen. I övrigt så funkar det som vanlig kompostering, förutom då att man kan välja mellan lite fler varianter till efterkomposteringen.
Jag har valt det eftersom min vanliga kompost står för varmt på våren för att fungera. Vinter och sommar funkar den bra, på hösten borde den också fungera men på våren innan bladsprickningen blir det bara myrinvasion
Så som jag ser det nu har bokashin ett par fördelar förutom att det löser mina problem med myrorna.
Dels så verkar inte råttor och möss gilla det vilket gör att man kan gräva ner den mogna bokashin där man senare ska plantera, dels kan man placera sin jordfabrik på en plats dit inte sniglar hittar, dessutom tror jag att man kan ha färdig jord tidigt på våren även i den pyttelilla trädgården och sist men inte minst så riskerar man aldrig att behöva kasta matavfall i soporna för att komposten är full.
Men sen är ju frågan vad jag tycker om jorden. Och ja! jag håller med deras blogg är för mycket bara positivt för att man ska våga tro på det