Sidor: 1, 2, 3
evely
Jag har börjat läsa om bokashikompostering och det låter ju bra... Nja det är väl snarare så att det låter för bra och enkelt. När man läser bloggar och sånt om det är det som att läsa i en produktkatalog, allting är bara gyllene och problemen utelämnas.

Därför så skulle jag gärna villja höra från andra som testat! Jag skulle vilja höra om positiva och negativa reflektioner från några som hållit på något/några år utan att för den delen vara försäljare av varan.

Teoretiska dissningar av ideen undanbeder jag mig. Ja det låter för bra för att vara sant!

Edit: ville rätta stavfelet i rubriken, men det verkar inte gå :-(
Crazy4Flowers
Jag är också nyfiken.
Köpte kli och hällde i min kompost som är på tok för blöt och luktar inge vidare, tänkte att kli gör säkert sitt också..
MissB
Jag har hållt på i några månader, och jag är frälst! Det är verkligen kanon! Det satte fart på min varmkompost ordentligt även fast det var vinter och nu har jag haft jordfabrik i en hink i garderoben och gjort jord på några veckor! Jag är så frälst att jag beställt startkultur från England och tillverkat eget bokashiströ! smile.gif

Förresten, sök på youtube på "bokashi" så får ni massor av värdefull information i en mängd videoklipp! smile.gif
evely
Tack för att du berättar om dina bokashierfarenheter :-)

Går det att kompostera köttrester?

Behöver man skära allt smått?

Doften hur är den? För luktar gör det ju?

padde
Hinken ser väldigt liten ut, ryms verkligen allt matavfall från ett hushåll där? Hur lång tid tar det innan det man lagt i först blir jord, och hur får man ut bara jorden? I och med att det ligger "färska" matrester ovanpå.
MissB
Man kan kompostera allt som går att äta. Äggskal krossar jag, men det gjorde jag innan jag började med bokashikompostering också. Läste nånstans att man ska kunna kompostera ben med bokashi, så det har jag på prov slängt med, har inget resultat på det än dock! Så här gör jag:

Jag har min vanliga gröna komposthink under diskbänken, med ett tiotal tidningssidor i botten. Där slänger jag matrester som vanligt. När den är ungefär halvfull eller när jag slängt något som luktar, typ räkskal eller köttrester så hämtar jag en vanlig 10 liters hink med tätt lock. I botten lägger jag en hel tidning och sen fyller jag på med matresterna från komposthinken. Väntar med tidningssidorna från botten av komposthinken och strör först på några matskedar bokashiströ innan jag lägger på tidningssidorna och trycker till lite. Så håller jag på så tills hela hinken är full. Då försluter jag hinken ordentligt och sätter på en etikett som jag märker med datumet för 14 dagar framåt så jag vet när den är klar. (Eftersom den ska stå i rumstemperatur i 14 dagar.) Jag ställer in den i en garderob. När tiden gått har jag under vintern tömt hinkarna i varmkomposten, men jag har även tillverkat jord inomhus genom att blanda hälften av färdigjäst matavfall med hälften gammal blomjord och låtit hinken stå i garderoben i några veckor. Sen är det jord, och det funkar verkligen! Hinkarna luktar absolut ingenting! Nu när det är varmare ute kommer jag gräva ner hinkarna i mina pallkragar direkt.

Detta låter säkert jättekrångligt, men det är det verkligen inte. Man får in rutin snabbt och det är så kul att se hur snabbt det går! Dessutom är jorden som blir mycket mer näringsrik än vanlig kompostjord.

CITAT (padde @ 08-04-2011, 11:14) *
Hinken ser väldigt liten ut, ryms verkligen allt matavfall från ett hushåll där? Hur lång tid tar det innan det man lagt i först blir jord, och hur får man ut bara jorden? I och med att det ligger "färska" matrester ovanpå.


Jag använder vanliga 10-litershinkar, inte de särskilda bokashihinkarna. Jag köpte det billiga startkitet och sedan har jag köpt till några hinkar på Biltema. Det blir inte jord i hinkarna, utan de ska bara stå i rumstemperatur i två veckor efter den blivit full. Sen häller man innehållet i komposten, gräver ner i trädgården, har en egen jordfabrik inomhus som jag beskrev i inlägget ovan etc. Innehållet ser inte ut som jord efter de två veckorna, utan det är bara "jäst". Efter jag gjorde jordfabriken i en hink så glömde jag tyvärr bort att kolla i hinken på en månad, men då var det jord. Vilket innebär 2 veckor för jäsning + ca 4 veckor till jord = ca 6 veckor. Det går säkert olika fort beroende på vad man har för matrester och temperatur där hinken står.
Crazy4Flowers
Jag är jättesugen på att testa. Tror jag ska beställa lite strö. Tror du att det fungerar att strö i varmkomposten direkt? även fast den inte är "tät"??
MissB
Det gör säkert ingen skada, men själva grejen med bokashi är ju att det liksom jäser avfallet, vilket det behöver göra i en lufttät miljö. Så gör det först i två veckor inomhus och blanda sedan ner det i varmkomposten så sätter det fart på den sen. Jag har idag grävt ner min första hink direkt i pallkragarna. smile.gif
evely
Kul att du har kommit igång så bra!

Du skriver att jorden blir mer näringsrik och det blir den kanske då ingen metangas avgår. EM har ju dessutom bevisats ge bättre skördar så det är säkert bra.

Hur gör du med tidningarna då? De som ligger över och under matavfallet! Blir de också jord! eller går de till förbränning?!

Och så det där med storleken på bitarna.. En sak som jag tycker är lite småjobbigt med att kompostera mat är när det ligger grönsaker i kylen och blir tråkiga. Halvruttna saker skär man ju inte i. Varpå de ofta hamnar bland det som går till förbränning i stället. Funkar de i bokashisystemet?!

Och sist men inte minst! Hur hittade du bokashimetoden och varför bestämde du dig för att prova :-)

Edit: stavfel
evely
Jag kom på en till fråga förresten!

Hur blir strukturen på jorden? jag har lerjord där jag bor och vill helst ha en ganska luftig kompostjord. Lerjorden i sig är ju så tät!
MissB
Jorden blir väldigt fin och lucker om man haft tillräckligt med strömaterial (tidningar) i. I min varmkompost har jag dessutom särskilda kompostmaskar som gör stor nytta i jorden. Köpte dom på: www.kompostmaskar.se

Jag lägger med tidningarna i komposten eller som nu senast grävde jag ner dem med matavfallet i pallkragen. Jag brukar också riva ner äggkartonger i hinkarna och allt hushållspapper slänger jag också där. Jag brukar dela på dålig mat som jag slänger, men inte så noga. Är det nåt jätteäckligt som jag hittar längst in i kylen så slänger jag den hel. Det blir jord ändå, det tar bara lite längre tid.

Jag minns inte riktigt hur jag hittade bokashi, förmodligen var det när jag googlade om kompostering. Blev väldigt intresserad av kompostering när vi flyttade till vårt hus och det stod en gammal bortglömd kompost i ett hörn av trädgården. Och jag har en förmåga att bli rätt besatt av saker när jag väl börjar! wink.gif

Ett tips för mer info är att läsa på www.bokashi.se. Det finns även en blogg med mycket bra information samt en facebooksida som jag följer. Många bra tips får man! Tex med tidningarna så skrev de att man kan lägga dem under buskar och täcka med löv så blir det gödning för buskarna! smile.gif

Lycka till med ditt komposterande, undrar du något får du gärna fråga på! smile.gif
Bassam
Hej
Det är inte mening att lägga kartonger och tidningar i komposten , för att de ta flera år för att ändra sig och de har ofta farliga material som samla sig i växter och går till till människor (bly ) .

H: Bassam

MissB
Äggkartonger och tidningar är inte farliga och fullt komposterbara.
evely
Så då är det likadant med strömaterial i bokashikompostering som i vanlig kompostering.

Dagstidningar innehåller bara ogiftiga färger, men de där fina blanka vecko och månadstidningarna ska inte komposteras!

Tack så mycket MissB för att du delar med dig :-)

Förresten är jag likadan som du. Jag har redan läst hela bloggen på bokashi.se men det är ju tyvärr lite som att läsa i en försäljares folder :-(


MissB
Ja, precis, bara dagstidningar. Jag skulle inte komma på tanken att lägga de glossiga tidningarna i komposten, men det kan ju vara bra att förtydliga.

Visst är det en försäljares blogg, men jag har varit en del i kontakt med kvinnan som har företaget bokashi.se, och hon är helt enkelt en entusiastisk själ precis som du och jag, så jag känner förtroende för henne. Hon kommer från Nya Zeeland om jag minns rätt, och där är bokashi stort. Vi ligger tyvärr lite efter i Sverige, och många trädgårdsmänniskor är tyvärr väldigt skeptiska, vilket jag tycker är synd. Jag gillar att prova på saker innan jag bildar mig en egen uppfattning, och jag fastnade för detta!
Bassam
Hej

Alla tidningar har farliga material eller hur kan man skriva textar.

H:Bassam
evely
Nu har jag beställt samma variant som du :-)

@Bassam! Allt som är mörkt är inte giftigt. Du får gärna komma med en referens som styrker din sak, fram tills dess så ser jag dagstidningar som ogiftiga :-)
fvd
Mycket intressant har aldrig hört talas om bokashi. Jag har kall och varmkomposterat i trettio år har konstaterat att det är överlägset allt konstgjort. I år bygger jag ut med två hemgjorda varmkomposter med lock då blir det ännu bekvämare. Jag återvinner allt och behöver aldrig köra till tippen. När jag har klippt mina äppelträd klipper jag grenarna i småbitar och lägger även dessa i komposten. Min enda fråga är vad innehåller bokashi ( Jag skall studera hemsidan noga senare).
Crazy4Flowers
Vad jag förstår så är det oftast baserat på kli med en massa nyttiga bakterier.
Läste att det gick att göra egen med hjälp av risvatten vet inte om det blir samma.
fvd
Tusen tack för upplysningarna jag studerar vidare.
Taraxacum
Nu blev jag intresserad. Har läst om detta förut, men backat lite pga "medlet" som saluförs. Vad säger ni om detta vetekli, är det preparerat på något sätt, eller är det naturellt? Någon sa något om risvatten. Hur hänger det ihop? Varför har behållarna tappkran?

Kompostnörden som även mjölksyrar
MissB
Ströet består av vetekli, melass och EM (Effektiva mikroorganismer). Helt naturligt, inga konstiga tillsatser. Tappkranen är till för att det bildas en vätska i hinkarna som man kan tappa, spä ut och vattna med. Jag använder vanliga gröna hinkar med lock och tidningar i botten istället, eftersom jag är för snål. flirting.gif Risvatten är ett sätt att tillverka bokashi, men det är inte det vanliga.

De som bor i Värmland kan gå workshop med bokashi.se som de anordnar. Jag bor tyvärr lite långt bort, annars hade jag gärna deltagit. Läs på om ni är nyfikna, finns mycket på deras hemsida och om ni googlar. Inte så mycket info än i Sverige eftersom vi som sagt, ligger lite efter i komposteringsvärlden.
rosita
Jag har läst om bokashi på hemsidan och även kollat på youtube. Där kunde man se att allt som ska läggas i hinken, först måste finhackas -fear-.gif och därefter även packas till så det blir så lufttätt som möjligt. Stämmer det? Ni som nu använder denna metoden, gör ni så? Eller det är inte så noga?
evely
eftersom ingen annan har svarat så svarar jag, trotts att jag egentligen inte är tillräckligt erfaren för det egentligen.

Fin hackar så som det gör på filmen gör jag inte, därmot så undviker jag att lägga i hela saker. Att pressa lite med kärlet man tidgare har samlat i är absolut inget besvär och mina hinkar luktar inte illa.

Vad jag däremot inte kan svara på är hur det sen fungerar i nästa steg. Jag har tömt två hinkar än så länge. Den ena gick rätt ner i ett STORT odlingskärl, där lär jag först till hösten se hur det har gått. Den andra tömde jag i ett hål i rabatten för tre dagar sedan. Den sista hinken såg ut att ha utvecklats jättebra. Där var en massa vitt mögelj och det är ju så det ska vara :-)
Solstorm
Jag har kikat runt lite på nätet och måste erkänna att jag har svårt att förstå vitsen med bokashi. Flesta sidorna är ju reklam och den är riktigt riktigt dålig. Poängterar ideligen om hur miljövänligt det är och jämför med att slänga det som komposteras i soporna. Någon riktig jämförelse med vanlig kompostering har jag inte sett. Att stå och finfördela renset som ska slängas skulle aldrig falla mig in, nog kan man hitta annat att slå ihjäl tiden med. Istället för att köpa de effektiva mikroorganismerna så borde det väl gå lika bra att försöka få tag i lite halv eller helmultnad kompost och blanda i den nya som man startar?

Vad är det egentligen för fördelar med bokshai jämfört med vanlig kompostering?
rosita
Jag har nu köpt Bokashi-startset med 2 stora hinkar med avtappningskran. Jag tror på detta! Fördelarna är (om det nu funkar som jag tror och hoppas) att jag tillverkar min egen jord och dessutom flytande gödning. Tänk att kanske inte behöva köpa hem 10-15 jordpåsar på våren! Och gödning slipper jag också köpa.

Eftersom det ska bli jord mycket fortare, kanske jag kan ta bort en av mina varmkomposter. När man lägger i Bokashi i komposten ska det sätta fart på förbränningen och det låter mycket bra. Som det är nu har jag 2 varmkomposter, 1 som vilar och 1 aktiv. När jag sedan tömmer komposten, finns det ganska mycket som bara är halvförmultnat.

Ja, som ni hör så har jag gått på reklamen g.gif Jag tror så mycket på Bokashi, att jag skulle kunna sälja det själv a0a.gif Nu återstår bara att göra bokashi en tid och sen utvärdera det hela shy.gif

Jag började med Bokashi i går.
Singoalla
Jag är sugen på att börja med bokashi, hatar att slänga hushållskomposten när jag behöver jord på odlingslotten!
Men jag behöver hjälp med lite klargörande. När den fulla hinken har stått i två veckor gräver man ner innehållet, och då är det fortfarande matrester mm? Jag tror inte min förening skulle gilla om jag började gräva ner matrester, med tanke på skadedjur etc. Så vad är alternativet, jag blandar det med jord och låter det ligga några veckor till så är det jord, har jag fattat rätt då?
rosita
Det blir jord på ca 4 veckor i alla fall under sommaren.

Jag har tänkt att ha jordfabrik i växthuset på vintern. Då tar jag t.ex. en IKEA kasse eller liknande, lägger lite jord i botten, i med Bokashin och sedan jord ovanpå. Till våren har jag då jord i alla kassar.

Det går lika bra att göra jord i t.ex en plastback. Först tar man i lite jord, sedan bokashi och sist jord. Det går att ställa utomhus över vintern. Resten av året gör man på samma sätt och ju varmare det är, desto fortare går det. Men det får aldrig bli över 40 grader varmt!

Avfallet ska inte lukta någonting när det grävs ner, så det är ingen fara med skadedjuren.
Solstorm
Hm, vanlig kompost, speciellt varmkompost bryts ju också ned väldigt fort på sommaren och nedbrytningen saktar av/stannar upp på vintern precis som bokshai.

CITAT
Jag har tänkt att ha jordfabrik i växthuset på vintern.


Jag har kompost på min inglasade altan på vintern. Förhoppningen var att den skulle bidra med yttepytte lite uppvärmning. Den uppvärmingen den bidrar med är så liten att den inte märks men katterna tycker att den är varm och skön att ligga på.

Jag är väl knäpp, jag har fortfarande svårt att se fördelarna med bokshai ändå så blir jag smått lockad att kanske pröva.
evely
Jag fascineras av doften. Inte den syrliga doften från spannen som kommer efter en vecka i spannen man håller på att fylla på, utan den buljonliknande doft som finns i den mogna bokashin. Det luktar nästan som buljong. whist.gif

Bokashi är inget annat än ett försteg till själva komposteringen. I övrigt så funkar det som vanlig kompostering, förutom då att man kan välja mellan lite fler varianter till efterkomposteringen.

Jag har valt det eftersom min vanliga kompost står för varmt på våren för att fungera. Vinter och sommar funkar den bra, på hösten borde den också fungera men på våren innan bladsprickningen blir det bara myrinvasion sad.gif



Så som jag ser det nu har bokashin ett par fördelar förutom att det löser mina problem med myrorna.
Dels så verkar inte råttor och möss gilla det vilket gör att man kan gräva ner den mogna bokashin där man senare ska plantera, dels kan man placera sin jordfabrik på en plats dit inte sniglar hittar, dessutom tror jag att man kan ha färdig jord tidigt på våren även i den pyttelilla trädgården och sist men inte minst så riskerar man aldrig att behöva kasta matavfall i soporna för att komposten är full.

Men sen är ju frågan vad jag tycker om jorden. Och ja! jag håller med deras blogg är för mycket bara positivt för att man ska våga tro på det wacko.gif

Gossen Ruda
Beträffande tidningar så är nog det som står skrivet på sidorna ofta det värsta giftet. Undvik kvällspressen i komposten. Det kan säkert annars fungera men jag tror inte heller att jag skulle orka med att även processa soporna, det räcker med att behöva tillaga maten. Jag tömmer sophinken i komposten och sen får naturen sköta resten. Om det jäser i hinken så måste det vara svampar inblandade, eller?
Racemosa
Jag har varit en hängiven komposterare ända tills jag insåg att jag bidrar till miljöförstöringen i och med att komposten släpper ut metangas. När jag läste om bokashi, slog jag till direkt. Det påminner lite om när jag höll på med mjölksyrejäsning: Mjölksyrebakteringer och lufttäta förhållanden.
Jag skickade efter ett kit estående av två hinkar (med kran för avtappning av näringsrik vätska) och två stora påsar bakteriebehandlat kli. Den första hinken fylldes snabbt, stod i drygt två veckor på efterjäsning och sedan grävde jag ner innehållet i en grop. Den tänker jag vittja om sisådär 6-8 veckor. Jag är inte riktigt klar över hur jag ska fixa jordfabriken (då komposten förvandlas till näringsrik jord) - pallkragarna kommer att bli ett självklart val när de tömts på grödor. Under vintern kan man förvara innehållet i säckar i vinterkylan. När värmen kommer blir det fart på bakterierna igen.
Det känns riktigt spännande!
Och det luktar inte, eftersom locket är lufttätt. När jag öppnar det för att lägga ner avfall, luktar det mest lite surt. Typ surkål. Det vore roligt om vi kunde dela med oss av tips till varandra!
rosita
Jag har fyllt första bokashihinken, haft den i rumstemperatur i 2 veckor och sedan tömde jag innehållet i en IKEA-kasse, blandade med lite jord och la ett jordlager överst. Ovanpå det hela la jag en tidning och förslöt påsen. Den står nu i förrådet och om ca 3 veckor ska det hunnit bli jord. Spännande!

Hink nr 2 är fylld och står sedan 1 vecka på vänt. Första hinken är rengjord och påbörjad igen. Hink nr 2 tror jag att jag ska tömma i varmkomposten unsure.gif eller i en odlingshink.

Det känns mycket spännande att se om det verkligen funkar!

Racemosa: använder du vätskan till gödning? Jag har gjort det några gånger, men är rädd att det är för starkt för plantorna i krukor/hinkar... I köksträdgården tror jag inte det är någon fara däremot.
evely
Okej

Hink 1: tömde jag i ett gigantiskt odlingskärl, lade odlingsjorden ovanpå och planterade sedan ettåringar ovanpå.

Hink 2: grävde jag ner i ett tomrum i rabatten. Det har nu blitt jord. Det tog dock minst tre veckor. I den rabbaten har jag igår pillat ner mina aklej-plantor.

Hink 3: har jag blandat med kompostjord och flis och hällt ner i ett hål där jag till hösten ska plantera en eller flera kaprifol plantor.

Lite från hink två och tre har blandats med kompost, fått ligga minst fyra dagar och därefter använts för att mata maskarna. Vid båda de matningarna har det ändå blitt lite varmt för maskarna så de har fått stå ute ett par dagar.

Hink 4: är nästan full. Jag tror att jag kommer att mata den en eller två gånger till innan jag ställer undan den för mognad :-)

Jag lägger fortfarande inte köttavfall i mina hinkar. En hink har blitt för sammanpressad så att den inte doftade så gott när jag tömde den, eller så var det att jag hade hällt surdegsgrund i den. Den blev extra tätt sammanpackad då jag bara tryckte ner ytterligare en dags matavfall i stället för att starta en ny hink dagen innan vi åkte bort.

Att fylla en hink kan för oss ta mellan en och tre veckor!
evely
Vätskan ska spädas 100 ggr innan du använder den till gödning :-)

Det blir mycket gödning av det, tillräckligt för att fylla mitt inomhusbehov :-)

Edit: rättat stavfel sädas->spädas
*Stintan*
Intressant läsning men jag fattar inte att ni har så mycket matavfall. Tycker det låter som en massa extrajobb bara.
Sarasl
Låter jättespännande! Har haft möss i varmkomposten i vinter och har därför undvikit att starta upp eländet igen. Dessutom stannade den av pga kylan, inte nog varmt trots många lager frigolit runt. Verkar som bokashi kan vara lösningen på båda mina bekymmer? Iaf om det stämmer att möss och råtter håller sig därifrån och startar man den inomhus kanske den är så pass igång att man kan hälla den i varmkompostbehållaren sen? Ska följa vad som skrivs i den här tråden med spänning smile.gif
Ally
Ni som har nyligen börjat med bokashi, rosita och evely, uppdatering tack!

Går det verkligen fortare än varmkompost?

Just nu i alla fall ser det ut som att matavfall förvandlas ganska fort i min kompost, men har inte riktigt koll på hur många dagar/veckor det tar.
Fast vad jag förstår nu är att nackdelen (jämfört med bokashi) är den där med gaser som bildas....
Hade aldrig tänkt på det....

Vad ser ni för fördelar?
För mig blir det nog att kunna göra "ny jord" till inomhus växter, jag tar aldrig in kompost till det...

Det som gör att jag blir lite tveksam att börja med bokashi är just att behöva köpa medlet hela tiden som flera andra har sagt - varmkomposten har ju ingen "driftskostnad".
Men eftersom medlet ska vara som en "bacteria culture" som i yogourt eller surdeg, skulle det inte funka på samma sätt att "föröka" genom att t.ex. värva lite färdig jäst matafall mellan lagar av färska matavfall? Som att använda lite yogourt att göra nya yogourt....

Jag fick 10-liters hinkar från matsalen på jobbet, tänkte göra hål på botten på ena och stoppa in i den andra för att samla vätskan. Fick en också från pizzerian :-)
Idén kom härifrån: http://www.youtube.com/watch?v=gFlh5yPGJJo...feature=related
Då blir det ingen stor investering att testa bokashi i alla fall!
Crazy4Flowers
Går det åt så speciellt mycket bokashi spån? Man kan göra egen em av risvatten, hade någon testat det?
Taraxacum
Oj vad roligt att denna tråd lever.

Jag har fått mitt intresse för metoden härifrån. Jag mjölksyrar en hel del grönsaker om höstarna sedan sådär 20 år. När jag blev med trädgård, blev jag också snart en riktig kompostnörd. Långa perioder har artiklar, länkar och böcker varit min kvällslektyr. På min tomt finns 6 olika komposter; olika modeller och olika funktioner. Min hushållskompost ligger så nära köket det går och nära tomtgränsen. Jag lagar mycket mat och i perioder blir det ganska mycket avfall. Komposten är välskött och luktar inte, utom ibland

Nu har det byggts ett nytt hus på granntomten. Entrén ligger nära vår kompost. Upprepade gånger har jag frågat om de störts av lukten och fått nej till svar. I början av sommaren förklarade de dock att det luktar. Då funderar jag över om jag ska flytta komposten så att den kommer en bit från deras entré eller om jag ska testa nya metoder. Vi får se hur jag gör med detta, problemet ska lösas.

Men bokashi tycker jag alltså är spännande och har bestämt mig för att starta. Invändningarna ovan i tråden, tycker jag är helt relevanta. Jag ifrågasätter också detta med att det påstås vara mer miljövänligt. Stämmer det verkligen att andra komposteringsmetoder är mer miljöovänliga, och är det i så fall i någon betydande grad? Att köpa en speciell utrustning och specialtillverkat strö, är det verkligan mer miljövänligt än att blanda och ge av det man faktiskt har till hands? Ett av mina främsta skäl att kompostera är just detta att ta hand om allt jag har, att köpa mindre, att undvika att transportera hit eller bort saker. Hellre egna uppfinningar än trendiga köpta lösningar. Efter att ha startat fuskbokashi i begagnade kärl med bara vetekli som strö, slog jag till och köpte en startsats.

Jag ser inte detta som sanningen och vägen. Tror snarare att det finns otaligt många vägar och grundprincipen att faktiskt göra det så enkelt som möjligt och förbruka så lite resurser som möjlig tror jag fortfarande på. Men härmed är jag med. Mina första hinkar har jag grävt ner i hushållskomposten och blandat i lite flisade grenar. Snart är det dags att gräva ned i färdigskördad pallkrage. Spännande att se hur det blir.
evely
Okej uppdateringsdags

CITAT
Hink 1: tömde jag i ett gigantiskt odlingskärl, lade odlingsjorden ovanpå och planterade sedan ettåringar ovanpå.

Hink 2: grävde jag ner i ett tomrum i rabatten. Det har nu blitt jord. Det tog dock minst tre veckor. I den rabbaten har jag igår pillat ner mina aklej-plantor.

Hink 3: har jag blandat med kompostjord och flis och hällt ner i ett hål där jag till hösten ska plantera en eller flera kaprifol plantor.

Lite från hink två och tre har blandats med kompost, fått ligga minst fyra dagar och därefter använts för att mata maskarna. Vid båda de matningarna har det ändå blitt lite varmt för maskarna så de har fått stå ute ett par dagar.

Hink 4: är nästan full. Jag tror att jag kommer att mata den en eller två gånger till innan jag ställer undan den för mognad :-)


Ricinplantorna som växer i planeringskärlet där innehållet i hink 1 landade har mycket blankare och finare blad än de ricinplantor som hamnat i andra (förvisso mindre) planteringskärl med i övrigt samma jord.

Hink 3: har varit jord länge, nu är det bara kaprifolerna som ska ner också. Där är jättemycket maskar.

Hink 4: Blandades med kompost och flis för mellanlagring i en 30 liters hink och blev c:a tio dagar senare utströdd i jorden dels vid fjälrilsbulejan, dels som ett lager över tulpanlökarna och såkompost över det. Får se om det blir fina tulpaner till våren.

Hink 5: ligger i en utockinvrängd kodjösselpåse tillsammans med jord och flis, bredvid den vanliga komposten.

Jag har börjat lägga in mer och mer proteinrika grejor och ja det är svårare...
Ally
Har du provat använda färdig jästa avfall istället för bokashi strö?
dvs. om det finns mikroorganismer som har förökat sig, det borde forsätta göra så utan att behöva tillägga mer bokashi?
rosita
Jag har använt bokashi sedan början av juni och är helnöjd!

Meningen med att använda ströet är ju att det "konserverar" avfallet, det blir inte jord i hinken. Skulle man då lägga i jord, så blir det ju inte samma sak, eftersom det sker något helt annat i kontakt med jord.

Jag använder 1 kg bokashiströ på ca 3 månader och det är en okej kostnad för mig. Jag har ingen användning för mina 2 varmkomposter längre. Det går mycket fortare att "göra" jord med bokashi. Jag har kvar mina 2 trädgårdskomposter.

Jag har tömt 2 hinkar i en bädd där jag efter 2 veckor sådde salladskål och pac choi. Salladskålen, som jag sådde 2 veckor innan pac choi, växer fort. Allt blev jord efter 4 veckor i bädden. Det tar längre tid ju kallare det är.

Jag har tänkt ha jordfabrik i växthuset i vinter. Jag har tänkt att tömma en hink i en 20-liter hink, som jag då blandar med lite jord och fyller på med jord ovanpå. Till våren kommer jag att plantera direkt i dem och på det viset sparar jag en del pengar och arbete på att slippa köpa jord. Jag brukar köpa 10-12 säckar jord och hoppas nu att slippa det och för de pengarna köper jag bokashiströ.

Enda nackdelen med bokashihinken var under rötmånanden, då den luktade lite, men då ställde jag ut hinken i förrådet eftersom där också är rumstemperatur vid den årstiden. Övrig tid har jag bokashihinken under diskbänken.

Så jag är alltså helnöjd med bokashin! bravo.gif
Ally
CITAT
Meningen med att använda ströet är ju att det "konserverar" avfallet, det blir inte jord i hinken. Skulle man då lägga i jord, så blir det ju inte samma sak, eftersom det sker något helt annat i kontakt med jord.

Jag menade, har du provat lägga i "konserverat avfall" med nya avfall istället för strö?

Om ströet innehåller mikroorganismer som förökar sig i hinken, genom allt matavfall, blir det inte detsamma om man då använder det avfall som är "bokashi konserverat"?
Som att göra mer yogourt med en klick yogourt, eller mer surdeg med en klick surdeg....
rosita
CITAT (Ally @ 18-09-2011, 00:45) *
Jag menade, har du provat lägga i "konserverat avfall" med nya avfall istället för strö?

Om ströet innehåller mikroorganismer som förökar sig i hinken, genom allt matavfall, blir det inte detsamma om man då använder det avfall som är "bokashi konserverat"?
Som att göra mer yogourt med en klick yogourt, eller mer surdeg med en klick surdeg....


Jaha! Ursäkta, ibland funkar inte databanken i huvet shy.gif Men då måste man ju hålla på och öppna den hinken som står för att vila 2 veckor. Att öppna den varje dag när man lägger avfall i den andra hinken för att slippa strö, tycker jag verkar bra mycket besvärligare. Men, visst kanske det skulle fungera. Men då skulle ju nästa hink bli snabbare full. Som jag gör nu, så fyller jag hink nr 1 i 2 veckor (då är den full) och när jag sedan har fyllat hink nr 2, så är det dags att tömma hink nr 1 och så håller det på. Det är mycket smidigt!

Det är inte alls lika enkelt att lägga i redan "konserverat avfall", som att använda ströet.
lilla mamma
Jag blev frälst direkt.
Ingen lukt, inga flugor och knappt några sopor kvar.
Ska nu inhandla ett par pallkragar för att odla jord inför våren.

Kör med vanliga hinkar som perforerats och det luktar INGET.

Men om man inte har växthus- då borde det ju gå att bädda in plastbackarna med lock under vintern så de inte fryser sönder. eller hur?
rosita
CITAT (lilla mamma @ 25-09-2011, 09:50) *
Jag blev frälst direkt.
Ingen lukt, inga flugor och knappt några sopor kvar.
Ska nu inhandla ett par pallkragar för att odla jord inför våren.

Kör med vanliga hinkar som perforerats och det luktar INGET.

Men om man inte har växthus- då borde det ju gå att bädda in plastbackarna med lock under vintern så de inte fryser sönder. eller hur?


Om du har bokashin i plastbackar ute under vintern, är det nog risk att plastbackarna fryser om det blir många minusgrader. Det går ju att gräva ner färdig bokashi direkt i jorden där du ska odla till våren, kom bara ihåg att täcka väl med jord! Och om tjälen går i jorden, så tänk på att ha lagt undan jord på ett frostfritt ställe (att täcka med). Det är ju inte lätt att gräva i frusen jord.
lilla mamma
Gud vad jag saknar min gamla trädgård!
soff
Stötte på bokashi för några år sedan på en trädgårdsmässa. Lät som guld och gröna skogar (överdrivet säljsnack?..). Men att måsta köpa speciella hinkar och betala ströet? Ne, att betala för att kompostera gick inte hem hos mig. Men har ändå haft det i bakhuvudet sedan dess, och nu efter att ha läst era erfarenheter här på forumet, så blev det dags att prova! Skeptisk, men har ändå höga förväntningar! Sjyst kompostering som går ha inomhus, näring till växterna, jordfabrik.. Ja, guld och gröna skogar har jag blivit lovad yes.gif Så jag skyller på er här på forumet när jag har lägenheten full av stinkande sopor, bananflugor i frukosten, äppelskrutt och fiskben i blomkrukorna... tongue.gif
Ally
Samma bekymmer för mig... Att behöva köpa strö hela tiden, nej tack! Men till slut kunde inte motstå att prova! Jag fick dubbla hinkar från lunchrestaurangen, borrade hål och köpte 2kg bokashikli. Nu har jag börjat fylla hink nr 4. Hink nr 1 var tömt 7:e januari och blandade med jord, har inte än förvandlats till jord, det är nog lite för kallt i garaget, bara 10 grader.

Det luktar ganska mycket när jag tömmer hinken som är färdig jäst, måste göra det när jag är ensam hemma. Och när jag tömmer vätskan,då är det ännu starkare surt doft. som surkål, fast mycket mer.
Ska det vara så? Vätskan i första två hinkar hade vit mögel som flöt ovanpå... För lite bokashi kanske?

jag är nöjd i alla fall, tror att jag kommer att klara mig nästa säsong utan en enda påse kogödsel.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon