Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Fläderblomsvin
          Eva St
          Inlägg 26-04-2003, 14:21
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 514
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 58



          Här kommer receptet på Fläderblomsvin som du efterlyste Berith.

          30 klasar Fläderblom
          2 st Apelsiner i skivor
          3 st Citroner i skivor
          2 kg Socker
          5 L Vatten
          30-35 gr Jäst

          Lägg blommor och frukt i en stor kruka. Häll socker, sedan kokande vatten över. När blandningen är ca 40 grader smulas jästen i. Rör om, låt stå
          4 dygn. Sila och häll på flaskor eller damajeanne. Gasbinda till kork. Sila på flaskor efter 2 månader. Lagra gärna till nästa sommar.

          TIPS
          En varm sommardag smakar det förträffligt med Fläderblomsvin och Cider


          Så lyder receptet. Kan bara tala om att lagringstiden blev inte alls så lång som de rekommenderat det hade en strykande åtgång. Gjorde på 1½ sats tog då 4 citroner o 4 apelsiner men med facit i hand hade det varit bättre med mer apelsin o mindre citron. Men gott var det.
          Eva St


          --------------------
          Skjut inte upp till i morgon vad du kan ha nöje av idag.

          Mitt album
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          KURT
          Inlägg 08-10-2004, 06:06
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          I gårdagens Meny (sänds i repris på Lör 16.00 i P1) var de recept på plommonvin http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index....p?programID=950


          Plommonvin

          I Meny vecka 41 2004

          5 kg plommon
          3 kg socker
          1 g vinsvavla
          4 g jästnärsalt
          6 mg B-vitamin
          enzym
          jäst

          Bland höstens frukter är plommonet mest generös med sin saft. Det är tyvärr också känsligast för hantering och liknar därmed den ömtåliga vindruvan. Odlaren har inte lång tid på sig att ta hand om sin skörd förrän plommonen börjar falla sönder och jäsa. Glöm äldre recepts egendomliga råd att låta frukten vila ett dygn innan socker sätts till, det bäddar bara för tråkiga överraskningar. Så fort som möjligt ska frukten i jäsning med socker och jäst, så att skyddande alkohol kan hålla orenligheter stången. Varierande nyanser av plommon brukar man hitta i mogna viner av god klass, särskilt i sådana där druvan merlot finns med. Mosa plommonen, gärna för hand men se upp, för kärnorna är vassa och det är lätt att göra sig illa. Slå över 8 l kallt vatten och lös i det hälften av sockret tillsammans med de övriga ingredienserna: vinsvavla, jästnärsalt, B-vitamin, enzym och jäst. Rör om kraftigt så att frukten kommer ner under vätskeytan och släpper ifrån sig sina goda aromer. Fruktmassan blir snabbt mörkbrun av luftens syre om den får ligga orörd, så på den bara, rör eller trampa vinet för glatta livet. När jäsningen har varat i fyra dygn fiskas resterna av frukten upp, återstoden av sockret löses i vinmusten som också justeras till 10 liters volym. Jäs till önskad grad av sötma och stoppa processen. Plommonvin är tacksamt att experimentera med just när det gäller sötman. Mina viner har under årens lopp varierat från knastertorra matviner över b ehagligt halvtorra skapelser i sherrystil till mäktigt söta dessertvarianter.
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Eva St   Fläderblomsvin   26-04-2003, 14:21
          Berith   Tackar Eva! Sparat för kommande sommar. :)   26-04-2003, 14:32
          Eva St   Hoppas det smakar Eva St   26-04-2003, 19:47
          Cilla   Det här ska jag prova Eva! Vad menar du med ...   26-04-2003, 20:23
          Eva St   Det står så i receptet. Går bra med någon luftig v...   26-04-2003, 20:40
          Alexandra   Dunstar inte vätskan bort då? Det kommer ju in en ...   26-04-2003, 23:13
          Eva St   Nej vätskan dunstar inte bort något nämnvärt. Däre...   27-04-2003, 00:01
          Christoffer   Kan man ersätta fläderblomen med något annat?   02-05-2003, 20:56
          Eva St   Vet ej vad det skulle vara har...   03-05-2003, 21:37
          Ina   Om man har ett recept på fläderblomssaft kan man e...   03-05-2003, 21:47
          Eva St   Mycket går det att göra saft och vin på. Kom just ...   03-05-2003, 22:07
          Christoffer   Ja tack! När jag öppnade en majsburk så tänkte...   04-05-2003, 09:41
          KURT   Receptet på fläderblomsvin är ju b...   04-05-2003, 09:55
          Hannele   Lite vodkadrinkar och annat: http://www.algonet....   08-05-2003, 12:30
          Eva St   Nu är Fläderblomsvinet satt. Tog i år till dubbel ...   04-07-2003, 23:50
          Erika zon 4   Cristoffer: Jag tycker receptet liknar mitt recept...   05-07-2003, 05:49
          Eva St   Nu är Fläderblomsvinet tappat och klart även avsma...   01-10-2003, 23:41
          netaave   När man ska korka luftigt som det är fråga om här,...   16-07-2004, 21:44
          Fenja   Idag har jag satt en sats av detta vin, jag blev s...   20-07-2004, 20:18
          Fenja   Måste bara meddela, nu när viner är tappat och oms...   07-10-2004, 15:28
          netaave   Schkåååll!   07-10-2004, 22:43
          kattelinen   Hejsan! Vi sitter här på ett antal kilo plommo...   08-10-2007, 11:18
          Eva St   Kul med ett Plommonvinsrecept Kurt det ska testas ...   17-10-2004, 23:08
          Berith   Och jag har inte gjort nåt fläderblomsvin i år hel...   18-10-2004, 05:25
          Christoffer   Hur många alc.procent kommer flädervinet ha? Är de...   20-10-2004, 17:35
          Eva St   Det har blivit starkvin ca 16 - 18 procent Eva St   23-10-2004, 23:05
          Anna i Örsjö   Hej! Min sambo gjorde rödbetsvin för några år...   24-10-2004, 10:55


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-09-2025, 08:42
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon