CITAT (Gunilla T @ 26-06-2011, 19:37)

Ja, det kommer ju in i näringskedjan förstås - hittade denna lilla notis i finska Vasabladet
http://www.vasabladet.fi/story/?linkID=621...highlight=EviraI våra sjöar och älvar finns mycket tungmetaller - det är väl därför bl. a. som gravida inte skall äta östersjöfisk. Oftast ligger de bundna i bottensedimentet men när pH värdet förändras pga försurningen frigörs även metallerna. Jag gissar att det är därför man också försöker kalka sjöar.
Ja i insjöfisk som abborre och gädda finns det ganska mycket kvicksilver. Kadmium har jag däremot inte hört. I havsfisk påstår de att det fortfarande är låga halter kvicksilver.
När det gäller Östrersjön är det framförallt organiska miljögifter som är orsak till att man skall äta med försiktigthet. Det är då framförallt strömming och lax eftersom organiska miljögifter framförallt lagras i fett.