CITAT (Eva i Västerås @ 11-07-2011, 08:40)

Om det är pollineringen så påverkar det bara fröna, alltså nästa års gurkor.
Nja, en sort som ger gurkor utan pollinering kan utveckla eenstaka bittra gurkor om pollinering ändå sker. Eftersom den då börjar utveckla frö och tillsammans med dem också bitterämnet.
Det finns två sätt som man använt i förädlingsarbetet för att bli kvitt bitterämnena i gurkor. Det ena är att ta vara på gurkväxtesr egenskap att bilda ätbara frukter utan pollinering, egentligen ett slag skenfrukt då den inte duger till att säkra fortplantningen fär plantan. Förr gjordes detta genom att ta bort alla hanblommor och stänga ute alla insekter från gurkväxthusen. Numera görs det med hjälp av F1 hybrider som gör att man kan få fram plantor som inte utvecklar några hanblommor alls. Vilket också är en sanning med modifikation, då även en sån planta kan utveckla hanblommor om den blir "stressad".
Den andra förädlingstekninken har gått ut på att få fram gurkor som ska pollineras men som ändå inte utvecklar bitterämnen. Dessa gurkor är ofta småfröiga och beskrivs ofta som "frilandsgurkor".
Om man odlar båda sorterna tillsammans så kan hanblommorna från den ena sorten pollinera den rent honliga sorten så att de blir både bittra och fulla av stora hårda fröer. Och det behöver alltså inte hända med alla gurkor, så enstaka bittra frukter kan visst vara en följd av oönskad pollinering.
Nu vet jag inte om det är fallet i just detta fall förstås.