Att jag skrev att bären måste vara väl mogna är för att det är för mycket pektin i dom när dom är omogna och då lämpar sig bättre till sylt och gelé.
Detta brukar funka för mig:
1 kg bär, 3-5 dl vatten, 5 dl socker (eller mindre efter smak), 1 krm natriumbensoat
Mosa ihop med socker i en gryta och tillsätt vatten. Värm under omrörning och låt sjuda i 15 minuter. Häll av saften i en saftsil, . Blanda natriumbensoat med lite varm saft. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till. Häll upp den varma saften på väl rengjorda och steliliserade flaskor (sterilisera flaskorna genom att ställa dem i 15 minuter på 100 grader i ugnen). Sätt på kapsyl, kork eller skruvkork med detsamma. Förvaras svalt och mörkt. Håller i flera månader om inte år. Saften kan också frysas i plastburkar och tas fram efter hand. Öppnad saft förvaras i kyl.
Alternativt rårörd lingondricka men den håller inte lika länge: 1 kg lingon 8 dl vatten 1 msk citronsyra 3-4 dl socker
1. Skölj bären och mosa dem väl i en hink eller bunke. 2. Häll i vatten och citronsyra. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt blandningen stå kallt i 1-2 dagar. Minst 24 timmar. Rör om ibland. 3. Sila saften och tillsätt sockret. Rör om tills sockret löst sig helt i saften. 4. Häll upp på rengjorda flaskor och tillslut direkt.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|