Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Tomater, Att blada eller inte blada, det är frågan
          Dalstugan
          Inlägg 15-07-2011, 10:06
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1
          Medlem sedan:
          12-05-2011
          Medlem nr: 45 778



          Min hustru anser att ett alltför tätt bladverk, som skymmer själva tomaterna från solens strålar, gör att de gröna tomaterna att inte får den "solmogna" djupröda färg och söta smak som amatörodlaren eftersträvar. Själv hävdar jag det är de gröna bladen som är plantans fabriker och att det är där som det tomattypiska röda färgämnet produceras för att skickas vidare till slutprodukten, dvs tomaten. Min hustru vill således gallra ganska hårt i bladverket för att solen skall komma åt att "rodna" tomaterna. Jag anser att ett rikt bladverk behövs för att producera röda tomater, oavsett om dessa solexponeras eller ej. Vem har rätt? Ett jämförande experiment skulle kunna avgöra frågan men stoppas av min hustrus veto.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Bolltistel
          Inlägg 05-08-2011, 10:59
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 110
          Medlem sedan:
          08-07-2010
          Medlem nr: 31 920



          Den allmäna visdomen verkar vara att tomater mognar snabbare om man gallrar bort blad. Jag misstänker att man helt enkelt stressar plantan genom att ta bort blad och den svarar med att se till att frukten mognar så att avkomman säkras. Andra har märkt att tomaterna blir klara snabbare om plantan har det lite trångt (liten kruka). Även detta är en stress för plantan. Lite lagom stress kan alltså vara bra när det är dags för frukten att mogna.

          Helt andra växter (t ex flox) blir också väldigt stimulerade av att bli lite lagom avbetade, och det är ju inte så konstigt om man betänker symbiosen mellan betesdjur och växter.

          Jag tror inte att direkt solljus på själva frukten är jätteviktig för att få den rätta smaken på tomaterna. I min tomat-gurk-djungel (jag orkade inte binda upp mina frilandstomater) har jag nu fått finfina mogna tomater (med den rätta hemodlade smaken) som ligger på marken under gurkbladen, i nästan totalt mörker.


          --------------------
          Zon 2-3, odlar i pallkragar på urberget. Äger även ett läckande växthus.
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 08-08-2025, 20:11
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon