Den allmäna visdomen verkar vara att tomater mognar snabbare om man gallrar bort blad. Jag misstänker att man helt enkelt stressar plantan genom att ta bort blad och den svarar med att se till att frukten mognar så att avkomman säkras. Andra har märkt att tomaterna blir klara snabbare om plantan har det lite trångt (liten kruka). Även detta är en stress för plantan. Lite lagom stress kan alltså vara bra när det är dags för frukten att mogna.
Helt andra växter (t ex flox) blir också väldigt stimulerade av att bli lite lagom avbetade, och det är ju inte så konstigt om man betänker symbiosen mellan betesdjur och växter.
Jag tror inte att direkt solljus på själva frukten är jätteviktig för att få den rätta smaken på tomaterna. I min tomat-gurk-djungel (jag orkade inte binda upp mina frilandstomater) har jag nu fått finfina mogna tomater (med den rätta hemodlade smaken) som ligger på marken under gurkbladen, i nästan totalt mörker.
--------------------
Zon 2-3, odlar i pallkragar på urberget. Äger även ett läckande växthus.
|