CITAT (Gunilla T @ 02-08-2011, 09:16)

Komiskt???....njaa...okunskap snarare.
En bra grillkol bör vara Sis märkt - där redovisas ursprunget och garanteras att den inte är tillverkad av byggavfall eller kemiskt behandlat trä.
När det gäller tungmetaller är det icke nedbrytbara grundämnen som ackumuleras i näringskedjan eftersom de tas upp av växter och djur och där människan som toppkonsument naturligtvis är utsatt. Metallers giftighet beror på i vilken kemisk form de uppträder. Metallerna förgasas inte som kvävet och kolet utan blir kvar i askan. Olika växter tar upp metallerna, t.ex. tobaksväxten tar gärna upp kadmium och det är bl.a. därför rökning är skadlig.
Alla träd tar upp tungmetaller och de blir kvar i askan när man eldar. Utsläppen av tungmetaller har ju reglerats hårt i Sverige men vi får ändå in det med vinddrift från industritäta områden i mellaneuropa. Därför innehåller också träd i södra Sverige mera tungmetaller än träden i Norrland.
Inte tillvekas grillkol av impregnerat trä. Låter ju jättedumt. De flesta kolpåsar är väl dessutom FSC /SIS-märkta eller liknande numera, och då är det rent trä man använt. Om det var farligt skulle man inte använda den som bränsle för matlagning.
Nu låter det som att svensk natur är helt fri från tungmetaller och att allt kommer industri mellaneuropa och blåser hit och regnar ner. Stämmer inte! Helt naturligt i svenska jordar finns en mängd olika metaller. T.ex. har vissa jordar i skåne naturligt mycket höga halter av kadmium, så höga att man inte borde odla potatis där alls.
Som Gunilla skriver så sprids de flesta metallerna inte i gasfas (Med undantag av kvicksilver), dock kan de spridas med små partiklar från förbränning. Rökgasrening har dock utvecklats och byggts ut otroligt inom hela EU. Så där skulle jag vilja tona ner riskerna.
Konstgödsel innehåller också en hel del metaller. Även gräsklipp, stallgödsel (som korna tillverkar av växter) och liknande ekologiska medel har precis som träden tagit upp metaller ur marken där de växte. Skillnaden är väl att askan är lite mer koncentrerad. Om det är "naturligt" eller "onaturligt" behöver inte betyda så mycket.
Jag säger som jag skrivit förr i nån annan liknande tråd: Tänk på vilken dos du egentligen får i dig. Hur mycket grillaska producerar du per år? Av den lilla mängd metall som sprids i trädgårdslandet vid gödsling är bara en del biotillgänglig, en liten del av denna tas upp av växten du odlar, du äter bara en del av växten. Bara en liten del av ditt totala näringsintag kommer från denna växt. Slutdosen per år blir troligen inte mätbar.
Kan du äta det du grillat på kolen så kan du absolut gödlsa med askan.