Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Hur ska rabarber egentligen plockas,, dra eller klippa av stjälken?
          HelenaLJ
          Inlägg 10-08-2011, 19:19
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 209
          Medlem sedan:
          17-04-2009
          Medlem nr: 22 429



          Jag har av mina föräldrar lärt mig att rabarberstjälkarna ska dras upp så att även det vita längst ner går av, men nu har jag i två olika matlagningsprogram på TV sett att de skär av stjälkarna med kniv en bit ovanför mark. Funderar nu på om det har någon betydelse hur man gör. Någon här som vet vad som är bäst för plantan?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Anna-Karin Lundb...
          Inlägg 11-08-2011, 07:26
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 756
          Medlem sedan:
          05-03-2008
          Medlem nr: 14 406



          Jag såg nånstans att man skulle ta med hela stjälken för att det godaste fanns närmast marken. Att man alltså skulle få med sig hela stjälken. Såna TV-kockar kanske skär för att det är bekvämt, ska gå fort och lätt? Plantan verkar inte ta skada av att skäras, för så gör ju många, men vill man åt det godaste så ska man visst vrida loss hela.


          --------------------
          Anna-Karin Lundberg
          Min trädgård är mitt rike!
           
          Citera
          Scout
          Inlägg 11-08-2011, 08:30
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 609
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 591



          CITAT (Anna-Karin Lundberg @ 11-08-2011, 08:26) *
          Jag såg nånstans att man skulle ta med hela stjälken för att det godaste fanns närmast marken. Att man alltså skulle få med sig hela stjälken. Såna TV-kockar kanske skär för att det är bekvämt, ska gå fort och lätt? Plantan verkar inte ta skada av att skäras, för så gör ju många, men vill man åt det godaste så ska man visst vrida loss hela.

          Helt rätt!
          Närmast bladet är skaftet trådigast och träigast, närmast roten är bladet tjockast, saftigast, mjällast och godast. Känns som slöseri på det godaste och finaste bitarna att skära av bladet. För en kock skulle jag säga att det är ett rent tjänstefel.

          Sen blir rabarbern alltid bäst om man bleker den på våren. Lägg en tunna, balja eller tjock pressening över plantan när den börjar sticka upp så att den inte får något ljus. Då blir hela skaften mjälla, spröda och fina. och inte det minsta trådiga och träiga. Att skala stammarna blir helt överflödigt.
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 30-07-2025, 18:51
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon