Jag tyckte frågan var intressant så jag sållade igenom Google Scholar. Varning alltså för att detta inte alls är nåt expertutlåtande utan är vad jag hittade i en räcka abstracts.
Vid gödning av skog med 5 ton vedaska per hektar kan mark-pH kortvarigt höjas med upp till tre enheter till cirka 10.5, vilket är på gränsen till att vara frätande.
Väldigt höga askgivor används inom jordbruket; en studie använde 35 ton aska per hektar. Skogsbruket använder mycket lägre doser, under 6 ton per hektar.
Det vita i askan är huvudsakligen kalcit ("kalksten"), med inblandning av mindre mängder andra karbonater. De andra karbonaterna står för det mesta av det höga pH't och tvättas snabbt ut ur askan av regn, medan kalciten är mer långlivad och ger en svag pH-höjande effekt i flera år.
Efter den inledande pH-toppen har aska ungefär hälften så hög pH höjande effekt per vikt som kalk.
Vissa studier har funnit att marken förlorar kväve efter gödning med aska, men andra studier har istället funnit ökad tillgänglighet på kväve.
Inom skogsbruket granulerar man askan för att öka långtidseffekten.
Gödning med vedaska på sura jordar gav 2-3x mer mikrobiell biomassa i jorden, och ökad tillgång på kväve, fosfor, kalium. Effekten klingade av på tre år.
Om man bränner impregnerat trä blir den resulterande askan mycket giftig, bestående upp till 35% av arsenik och koppar!
En studie som testade att tillsätta aska till kompost kom fram till att tillsats av 8 - 16% vedaska till komposten gav ökad kvalitet på den producerade jorden.
En annan studie blandade benmjöl med vedaska för att producera en organisk NPK gödning.
MINA REFLEKTIONER: Mitt intryck är att vedaska är ett bra gödningsmedel i måttliga mängder, i praktiken är det samma sak som kalkning med tillsats av fosfor och kalium.
Vill man mildra den inledande pH-chocken kan man fukta askan och låta den luftas i nån vecka, pH sjunker pga att askan tar upp koldioxid ur atmosfären.
Tungmetaller verkar inte vara nåt stort problem, särskilt inte vid de volymer det torde röra sig om i en trädgård, men skulle man råka få "impregnerat kol" vore det definitivt inte bra att sprida på sina grönsaker! Svenska naturskyddsföreningens test av grillkol antyder att risken att man ska råka på "impregnerat kol" är mycket låg.
Aska i komposten verkar vara en bra idé, fast jag utgår ifrån att man bör vara försiktig med asktillsats till en kompost som redan är igång - jag tror inte bakterier och maskar gillar att plötsligt hamna i pH 10.5.
|