Gör en soppa och baka ett gott bröd
Köttfärsgulaschsoppa
2 msk smör
1 stor lök, grovt hackad
1 purjo, strimlad
2 stora potatisar, grovt tärnade
2 morötter, slantade
1-2 röda paprikor, strimlade
300 gr köttfärs
2 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 l vatten + 2 köttbuljongtärningar
1-2 vitlöksklyftor, krossade.
salt & peppar
Fräs lök och purjo i margarinet, tillsätt potatis och morötter och fräs med en stund. Tillsätt buljongen koka i 10 min. Fräs under tiden köttfärs och paprika, smaksätt med kryddor och tomatpuré. Blanda detta i soppan och koka 10 min till. Tillsätt vitlök och smaka av.
NIKKALUOKTASOPPA
200 gr köttfärs
1 purjo,strimlad
4 dl strimlad vitkål
2 msk senap
1 l köttbuljong
1 msk soya
1 lagerblad
salt & peppar
hackad persilja
Fräs köttfärs och purjo, lägg i vitkålen efter en stund. Tillsätt senap, buljong och lagerblad, koka i 10 min. Smaka av med soya och kryddor. Tillsätt persiljan före serveringen.
GOTT SOPPBRÖD
14 dl vatten
2 pkt jäst
100 gr margarin
1 msk salt
1 msk socker
1 uppvispat ägg
2-2,5 l vetemjöl
sesamfrö + ljummet vatten
Smält margarinet, häll i vattnet och värm till 37 gr Smula jästen i bunken, häll över vätskan och rör till jästen löst sig. Tillsätt salt, socker och ägget. Arbeta in mjölet och jäs 30-40 min.
Sätt ugnen på 225 gr.
Arbeta degen smidig och kavla ut till ca 2 cm tjock kaka. Ta ut rundlar med ett glas. Jäs på plåtar till dubbel strl ca 30 min. Pensla med ljummet vatten och strö på sesamfrön. Grädda 10 min.
--------------------
|