Kråkbärslikör
3.5 dl kråkbär 1.5 dl jordgubbar 4 dl vodka 1 krm vinsyra 5 dl socker /liter silad likör
Krossa kråkbären.Sätt de krossade kråkbären tillsammans med jordgubbarna i en glasburk.Häll vodkan över och tillsätt vinsyran.Skaka om ordentligt.Låt likören stå och dra 8 - 10 dagar på svalt ställe.Skaka om burken dagligen.Sila gm silduk. Mät upp likören och beräkna hur mycket socker som behövs.Koka upp en sockerlag gm att tillsätta 2 dl vatten per 5 dl socker.Koka sockerlagen tills allt smält.Låt svalna innan den tillsätts i likören.Häll upp på flaskor och förvara svalt.
En starkare likör kan fås genom att röra ner sockret direkt utan att ha kokat det tillsammans med vattnet.
Gustavs favoritsaft.
1 lit kråkbär 1 lit tranbär 0.5 dl jordgubbar 0.7 dl vatten
Rensa och skölj bären,koka upp vattnet och tillsätt bären.Låt koka ca 10 minuter.Kläm bären mot kastrullens kant så att de ger ifrån sej all saft.Sila bärmassan genom en silduk och låt saften självrinna.Mät upp saften och tillsätt sockret,låt saften koka upp.Skumma väl och tillsätt konserveringsmedel eller djupfrys saften.
|