CITAT (Motti @ 24-08-2011, 00:10)

Jag reagerade på just Tall !vi har aldrig stoppat in en pinne tall i vår öppna spis eller nu mer kamin !under alla år jag vuxit upp med vedpanna öppen spis kamin så har vi aldrig eldat med Tall inte ens Gran !bara lövträd ,barträd innerhåller mycket tjära som sotar och tjärar igen skorstenar .Om man nu ska elda med tall så bör det nog vara i en vedpanna då spelar det ingen roll hur veden ser ut bara den är torr .
Man får väl hoppas att ingen pyreldar utan att man brassar på ordentligt. Det ingen som helst fara att elda tall förutsatt att den är ordentligt torr dvs minst ett år gammal och i det här fallet bör inte veden eldas förrän nästa vinter. Det är när veden är för fuktig som risken är störst för tjär- och sotbildning! Tall och framför allt gran sprätter gnistor och sprakar massor så det var säkert en anledning till att man ogärna eldade i öppna spisen med barrved. Annars går det alldeles utmärkt att blanda ved av olika slag.
Här är en lista som anger vilken ved som är ”finast” = ger bäst värme i förhållande till sin volym. Träslagen delas in i fyra olika katergorier där ettan är finast:
- Rönn och bok
- Ek, ask, lönn och björk
- Furu, klibbal och sälg
- Asp, gran och gråal
Nu var ju det utanför ämnet men TS har ju redan fått bra svar på varför hennes ved börjat mögla.