Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Plommonmos som håller länge, Tillagas i ugn ingen passning krävs (nästan:))
          merlin68
          Inlägg 21-08-2011, 15:52
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 4 044
          Medlem sedan:
          09-03-2010
          Medlem nr: 28 369



          Här kommer ett gammalt familjerecept på plommonmos som görs i ugn:)

          5 kg plommon eller sviskon utan kärnor
          120-160g socker (beroende på hur mogna plommonen är)
          1 tsk mald nejlika
          1,5 tsk mald kanel
          ev lite stjärnanis (kan uteslutas)

          De urkärnade plommonen läggs på den djupa bakplåten och ställs i ugnen i 120 grader. Där ska de stå i mellan 5 och 6 timmar. Sista timmen öppnar man ugnsluckan på glänt, då faller plommonen sönder till plommonmos. Sista tjugo minuterna rör man ner sockret och kryddorna. Fylls på väl rengjorda burkar (jag sköljer mina i rom men atamon kan man också ta). Man kan frysa moset om man vill. Hållbarheten i glasburk är väldigt god, har ätit fem år gammalt plommonmos som smakade perfekt:)

           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Eva i Skåne
          Inlägg 21-08-2011, 20:51
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 24 744
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 110



          Intressant recept! Jag har aldrig ens hört talas om plommonmos. Vad använder du det till?
          Det är väldigt lite socker till så mycket plommon. Blir smaken "stark" som plommonmarmelad/sylt brukar bli, dvs icke-barnsmak?
           
          Citera
          merlin68
          Inlägg 24-08-2011, 20:02
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 4 044
          Medlem sedan:
          09-03-2010
          Medlem nr: 28 369



          CITAT (Eva i Skåne @ 21-08-2011, 21:51) *
          Intressant recept! Jag har aldrig ens hört talas om plommonmos. Vad använder du det till?
          Det är väldigt lite socker till så mycket plommon. Blir smaken "stark" som plommonmarmelad/sylt brukar bli, dvs icke-barnsmak?


          Det blir inte lika sött som vanlig plommonmarmelad och smaken är stark och koncentrerad. Jag har växt upp med plommonmoset och tycker att det ska smaka precis så där. Mina barn älskade det när de var små (gör det fortfarande).
          Jag använder moset på mackor, i yoghurt/filmjölk, som smaksättare i smoothies, blandat med iskallt vatten som läskande dryck sommartid, har en eller annan sked i teet (mycket gott och värmande vintertid) och som tårtfyllning, i kakor mm. smile.gif



          CITAT (Fågelvägen @ 22-08-2011, 10:21) *
          Låter jättegott! Vår dotter har alldeles för mycket plommon och saknade recept. merlin snälla, kan jag få kopiera ditt familjerecept?



          Självklart det är en ära för mig biggrin.gif
          Tänk på tillagningstiden bara. När jag gjorde moset häromdagen tog det t o m 7 timmar tills det var klart! Tiden brukar vara kortare men plommonen var mycket saftiga. Moset ska ha mörknat ordentligt först då är det klart. Lycka till!
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 09-08-2025, 09:52
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon