Medlem
Antal inlägg: 4 044
Medlem sedan: 09-03-2010
Medlem nr: 28 369
Här kommer ett gammalt familjerecept på plommonmos som görs i ugn:)
5 kg plommon eller sviskon utan kärnor 120-160g socker (beroende på hur mogna plommonen är) 1 tsk mald nejlika 1,5 tsk mald kanel ev lite stjärnanis (kan uteslutas)
De urkärnade plommonen läggs på den djupa bakplåten och ställs i ugnen i 120 grader. Där ska de stå i mellan 5 och 6 timmar. Sista timmen öppnar man ugnsluckan på glänt, då faller plommonen sönder till plommonmos. Sista tjugo minuterna rör man ner sockret och kryddorna. Fylls på väl rengjorda burkar (jag sköljer mina i rom men atamon kan man också ta). Man kan frysa moset om man vill. Hållbarheten i glasburk är väldigt god, har ätit fem år gammalt plommonmos som smakade perfekt:)
Medlem
Antal inlägg: 4 044
Medlem sedan: 09-03-2010
Medlem nr: 28 369
Jo ungefär som Powidl fast jag kallar moset för Laxem, Latwerge eller Latwersch Hemma gjorde vi det på små runda plommon sk mirabeller eller sviskon. Man kan använda receptet även för inkokning av päronmos. Jättegott:)