Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Störbönorna tar över, gula, gröna röda mängder..., - hjälp mig hitta fler sätt att äta dem!
          EKLO
          Inlägg 25-08-2011, 11:29
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 398
          Medlem sedan:
          10-08-2007
          Medlem nr: 11 952



          Hej,

          Bönskörden går över alla förväntningar och erfarenheter - det är så mycket, jag har gett bort så mycket, det kommer nytt så mycket ... nu har jag just plockat in en jättebalja full igen. Det tycks aldrig ta slut (det är neckakönig, störvaxbönda, ngt slags grön störbrytböna och en låg lila)

          Vad göra? Jag brukar ha lite lättkokta bönor till kötträtter och sådär, skivar kanske ner lite bönor i vissa grytor... men jag behöver fler pigga idéer, för det här blir mig nästan övermäktigt, och man vill ju inte slänga....

          Alltså: Hjälp (och oj vilket trivsamt problem, ber jag ändå att få understryka att jag eg. förstås tycker)

          alla goda tips mottages tacksammast! Helst kvickt, innan jag tappar modet!
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          merlin68
          Inlägg 25-08-2011, 17:38
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 4 044
          Medlem sedan:
          09-03-2010
          Medlem nr: 28 369



          Här kommer lite enkla recept om du inte vill att störbönorna blockerar frysen vintern lång giggle.gif


          Mjölksyrade bönor:

          2,5kg störbönor (vaxbönor/haricot vert)
          60g salt

          Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 3-4 minuter. Kyl ner bönorna snabbt isvatten så de behåller spänsten och sila bort vattnet. Sedan tar du en kruka av stengods (höganäskruka) och varvar bönorna med saltet. Tryck hård så att det bildas en "lag" men mosar inte bönorna wink.gif. Lägg en linneduk ovanpå bönorna och tyng ner duken med en sten eller någonting annat som är tungt. Klara att ätas efter en månad. Förvara svalt och byt ut linneduken med några veckors mellanrum så håller sig bönorna fräscha i månader:).

          Du kan även koka in bönorna i enbart vatten:

          lägg bönorna (tvättade och skurna i lagom bitar) i glas med skruvlock. Fyll vatten tills glasen nästan är fulla (vattnet ska täcka bönorna). Ställ glasen (med locken påwink.gif) i en djup ugnform som du fyller med några cm vatten. Ställ de ugnen som ej ska vara förvärmd och koka in bönorna i ca 1,5 timmar i 100grader. Håller i minst två år som konserv i vanlig rumstemperatur men ännu längre om de står hyfsat svalt. Obs: man kan koka in nästan all frukt och grönt på detta sätt tummenupp.gif

          Torkade störbönor gör jag varje år. Lika enkelt som det låter:) Trä bönorna på en tråd och torka biggrin.gif Innan du tillagar dem ska de ligga i vatten i ca 12 timmar. Jättegott!
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 13-08-2025, 06:45
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon