Denna årstid går jag ut och skördar ett fång.Man kan repa bladen av stjälkarna och kokr dem för att sedan hälla vinägrett på. Bladen kan man steka försiktigt med hackad vitlök och olivolja. Eller förvälla blad och stjälkar för sig (stjälkarna längre) Hacka stjälkarna ganska fint och bladen bara grovt eller inte alls. Låt dem svettas i en teflonpanna med lite olivolja (låg värme) häll på lite grädde och låt det dunsta av så att det blir lite krämigt. Gott till pasta eller i stället för sås till kött, fisk eller kyckling.
Testa klorofylldrink som Lena Israelsson skrivit om. Jag gjorde såhär :ta ett äpple (fallfrukt) fem stora mangoldblad och gärna några salladsblad (förvuxen är ok). Mmixa - gärna i en sån hög/smal/snabb mixer, med ca 1 1/2 glas vatten. Späd vid behov. Drick helst genast eller inom ett dygn
För vinterbruk förväller jag bladen hela (men i övrigt som ovan). Rulla/kramar ihop till "lagom" stora klumpar och fryser.
Även jag brukar göra lasagnen ovan, mums. Mangold är härligt: lättodlad, mycket gott och användbart och väldigt nyttigt.
|