Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > svamprecept, era bästa svamprecept tack :)
          Rapchic
          Inlägg 26-08-2011, 11:41
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 884
          Medlem sedan:
          01-04-2006
          Medlem nr: 7 335



          Det är min första höst som "riktig svampplockare" eller iallafall så plockar jag mer än bara kantareller och taggsvamp wink.gif
          men jag får lite dålig fantasi ibland, särskilt eftersom jag aldrig varit stort sås-fan.

          jag plockar mest, kantareller, taggisar, fårticka, div olika soppar och citrongul slemskivling men feel free att ge recept på andra svamper så att alla kan få nytta av denna tråd.

          mina största favoriter är nog panerad fårticka och "asiatisk"svampsoppa på torkad svamp.
          men vet inte riktigt hur man torkar svamp så det köper jag sweatingbullets.gif
          (hittar mest köttiga svampar och dom ska visst inte gå att torka i rumstemperatur)

          panerad fårticka
          gör "fileer" av svampen ca 1 cm tjock doppa i vispat ägg och sen i ströbröd som är kryddat med salt och vitpeppar. stek i ca 10 min/sida.

          "asiatisk"svampsoppa 2 port
          koka ca 8 g torkad svamp i ca 5 dl vatten. skär under tiden det mjuknar upp grlönsaker tex paprika, babyspenat/svinmålla, tofu etc (bara fantasin sätter gränser brukar även koka med arame alger eller lägga i frysta ärter). när svampen börjat mjukna lägg i ca ½ msk buljong (behövs inge mkt eftersom det blir så mustigt av sojan och svampen), soja och ingefära (har bara testat torkad men färsk funkar säkert) ev lite salt. koka upp och lägg i risnudlar + ev tofu eller grönsaker som behöver koka lite.
          lägg de flesta grönsaker i soppskålen och slå över soppan... klart


          --------------------
          If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          malcolm
          Inlägg 27-08-2011, 08:49
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 20 052
          Medlem sedan:
          18-05-2010
          Medlem nr: 30 311



          Det går att torka svamp genom att trä upp dem på en tråd också, tex. fiskelina.

          Jag brukar lägga den rensade svampen i en vid kastrull/gryta och sätta plattan på svag värme, när den börjar vätska sig kan man höja värmen lite och när det mesta av vattnet försvunnit kan man sila och frysa ner i lagom portioner. Fett i form av smör eller grädde skall inte tillsättas för då förkortar man hållbarheten markant.
           
          Citera
          Taraxacum
          Inlägg 07-09-2011, 08:50
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 132
          Medlem sedan:
          30-06-2010
          Medlem nr: 31 662



          CITAT (malcolm @ 27-08-2011, 09:49) *
          Det går att torka svamp genom att trä upp dem på en tråd också, tex. fiskelina.

          Jag brukar lägga den rensade svampen i en vid kastrull/gryta och sätta plattan på svag värme, när den börjar vätska sig kan man höja värmen lite och när det mesta av vattnet försvunnit kan man sila och frysa ner i lagom portioner. Fett i form av smör eller grädde skall inte tillsättas för då förkortar man hållbarheten markant.


          Jag fryser också, men tillsammans med spadet. Det innehåller fina smakämnen och skyddar svampen mot frysbränna. Men har man mycket svamp och/eller trångt i frysen så är torkning oslagbart.

          Jag brukar lägga in svamp på italienskt vis. Hittar inte receptet just nu så jag nöjer mig med en beskrivning.
          Rensad svamp kokas i en lag av vitvinsvinäger, salt och en aning vatten. Svampen silas av och läggs i små rena, varma burkar. Värm försiktigt olivolja i en kastrull med några svartpepparkorn, lagerblad och ett par vitlöksklyftor. När vitlöksklyftan börjar bubbla lite är det klart. Häll olivoljan över svampen och skruva åt locket. Låt ståmörkt och svalt men helst inte i kylskåp då olivoljan grynar sig. Vänta ett par veckor eller helst en månad innan du äter. Mycket gott till salami och lufttorkad skinka med ett gott vitt bröd.

          Redigerat av Taraxacum: 07-09-2011, 08:52
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Rapchic   svamprecept   26-08-2011, 11:41
          *Stintan*   Jodå det går bra om du skär svampen i riktigt tunn...   26-08-2011, 12:31
          Rapchic   hmm.. har massa myggnät som var kasst till myggnät...   26-08-2011, 13:07
          *Stintan*   hmm.. har massa myggnät som var kasst till myggnät...   26-08-2011, 19:12
          Peztis   Kan varmt rekommendera detta, särskilt gott tillsa...   26-08-2011, 14:23
          Tikka   Kan varmt rekommendera detta, särskilt gott tillsa...   27-08-2011, 12:00
          mamamaggan   Paj med kantareller Förväll kantarelllerna tills...   26-08-2011, 19:22
          Rapchic   och de borde funka med havre/sojagrädde också (?) ...   26-08-2011, 20:06
          EKLO   Jag gjorde varma mackor med karl-johans-stuvning p...   27-08-2011, 09:40
          Peztis   Jamen visst är det gott med syltade kantareller...   27-08-2011, 20:29
          Rapchic   går det med vanliga gula kantareller eller blir de...   28-08-2011, 05:51
          Peztis   Rapchic, om du menar syltade kantareller så går de...   28-08-2011, 20:40
          omk   När vi får gäster, brukar jag ibland göra mini-paj...   28-08-2011, 22:38
          Överbölingen   En grundregel jag håller hårt på är att fräser man...   29-08-2011, 00:08
          Rapchic   En grundregel jag håller hårt på är att fräser man...   29-08-2011, 06:21
          merlin68   Du kan konservera svampen genom att fylla burkar m...   07-09-2011, 14:22
          netaave   Jag har spänt upp myggnätsliknande tyg i ramar med...   07-09-2011, 22:23
          Peztis   Jag har också konserverat trattkantareller som Mer...   08-09-2011, 17:07
          Överbölingen   Skördade rensat tre liter KJ i kväll. Har redan fö...   08-09-2011, 20:35
          netaave   Skördade rensat tre liter KJ i kväll. Har redan fö...   09-09-2011, 15:09
          netaave   Gjorde något som blev så himmelskt gott igår, men ...   11-09-2011, 13:52
          *Stintan*   Gjorde något som blev så himmelskt gott igår, men ...   11-09-2011, 15:03
          Peztis   Låter ju väldigt mumsigt men ingenting för den som...   16-09-2011, 22:14
          Vippan   En riktigt höjdare är det här lättlagade svamprece...   12-09-2011, 08:54


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 09-08-2025, 14:19
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon