Lingonpäron
1 kg lingon 4 dl vatten 2 kg päron, gärna små 8 dl socker 1 kanelstång
Rensa och skölj lingonen och koka dem ca 15 min med vattnet. Sila saften. Skala päronen, låt gärna halva skaftet sitta kvar om det är små päron, men skrapa det med kniv. Stora päron halveras och kärnhuset tas bort.
Skydda frukten mot luftens inverkan annars blir den brun. Lägg päronen i vatten tillsatt med askorbinsyra så förhindras brunfärgning.
Blanda den avrunna lingonsaften med socker och kanel. Lägg ner päronen i lagen och koka dem mjuka. Ta upp med hålslev och låt kallna. Koka under tiden ihop lagen, så att den blir simmig. Tar ca 12 min. Ta upp kanelstången.
Lägg päronen i burkar och häll lingonlagen över. När den kallnat ska den ha bildat ett geléhölje runt päronen. Päronen ska ligga nere i lagen.
--------------------
|