Jag klipper aldrig ner några kryddväxter på hösten. Dom övervintrar bättre om dom är oklippta. Och jag klipper dom samtidigt som rosorna på våren. Inte alltför tidigt alltså.
Basilika är nog ettårig i Sverige. Den dör vid +2-5 grader, och får ohyra inomhus på vintern.
Jag har aldrig lyckats övervintra rosmarin, men en kompis hade ett kallt rum (10 grader, ljust) och hade en underbar rosmarinbuske. Värt att försöka, alltså om du har ett svalt rum.
Har du någonstans utomhus där det är väldränerat är det bästa stället för de övriga växterna. En del dör nog, och en del klarar sig. Det varierar lite år från år. Altan och inomhus är mycket krångligare och det brukar sluta med att en del dör och en del klarar sig. Inte värt besväret alltså. Det beror mycket på sort också. En del plantskolor har olika sorter, märkta med tålighet, annars får man söka på nätet. Kryddväxter är ofta lite kortlivade (bortsett från mynta, oregano, citronmeliss) och det är bra att sätta sticklingar på försommaren. Dom små plantorna kan klara sig bättre (ibland...)
De enda jag klarar inomhus i vanligt uppvärmt rum i söderfönster är lagerblad och citrongräs.
Oregano brukar fröa av sig själv utomhus, men det blir varierande kvalitet på fröplantorna. En del har stark doft, andra knappt någon. Sticklingar eller avläggare ger säkrare sort. Basilika har jag inte lyckats få frö av.
--------------------
Hälsningar Eva
|