Menar du inte kolhydrater när du frågade om det går att blanda med annat för att minska kolhydrater? För det kan göras med spjälkande medel och vissa enzym som binder upp dessa till andra ämnen.
Men en kalori är alltid en kalori oavsett om det är VIA protein, fett eller kolhydrater. Kalorier är ett mått på energimängd. Protein, fett, kolhydrater etc innehåller energi, dvs kalorier. Sen varierar ju mängden kalorier per gram mellan olika kolhydrater, fetter etc...... Så vill du minska kalorier i en maträtt måste du använda indigrienser med lågt energiinnehåll. Eller späda ut kalorimängden med kalorier substans.
Alla livsmedel innehåller energi i någon form och mängden mäts i kcal och kJ. Fettinnehållermest energi och i runda tal innehåller 1 gram fett 9 kcal. Proteineroch kolhydrater har en lägre energitäthet och innehåller 4 kcal per gram.
Energiintag och energiförbrukning bör hos individer i vuxen ålder vara lika stora om inte viktökning eller viktminskning önskas. Problemet är att vi har olika verkningsgrad vilket vid lika energiintag gör att den energimängd som en individ kan utnyttja i arbete är olika vilket leder till olika vikt. Över- respektive underkonsumtion av energi leder inte alltid till negativa konsekvenser för hälsan. N
|