CITAT (Ecofarmer @ 17-09-2011, 17:29)

Är också ganska ny på att odla kål. Blomkålen blev väldigt tanig och bara några plantor tog sig. Broccollin lyckades bra och den är oerhört god, smaken är nästan åt hasselnötshållet! Däremot har jag problem med vitkålen. Den vill inte bilda huvuden, utan tillverkar mest stora fina gröna blad. Vad gör jag för fel? Har sommaren varit för varm? Här i Värmland har det faktiskt varit en fin sommar, fast kanske inte för kålen?!=) Kan jag använda de stora gröna bladen? Går de att förvälla och frysa in? Tacksam för svar!
Visst kan du äta och förvälla/frysa din vitkål även om den inte bildat huvuden.
Kan du ha gödslat för kraftigt tror du? Jag minns att jag läst att exvis brysselkål kan misslyckas med att sluta huvudena om man gödslat för mkt m kväve, eller pga att de stått för tätt - kanske kan samma sak gälla för vitkål? Eller för torrt? och vitkål bör ju förodlas (så att man sätter ut plantor) för att "hinna" bli något, är min erfarenhet, den har ju längre utvecklingstid än t ex broccolin.
Men ibland är det ju lite obegripligt vad som lyckas och inte. I många år har jag t ex försökt m palsternacka utan att lyckas, men i år plötsligt stor och storvuxen fin skörd. Jag har bytt land, men har i övrigt samma förutsättningar för dem - kanske har sommarens klimat varit bättre helt enkelt? (och kanske sämre för vitkål där du bor?)
Redigerat av EKLO: 18-09-2011, 07:20