Mitt favoritrecept ihop med hyresgästens trattissoppa då
1 liter färska trattkantareller, 1-1,5 dl torkade.
1 liten gul lök, finhackad. 2-3 msk smör.
1 tsk grovmalen svartpeppar.
1/2 dl vetemjöl eller maizena.
12 dl buljong, gärna kalv eller kött.
1 1/2 dl vispgrädde.
Lite messmör (jag tar mycket).
Svartvinbärs saft, sylt efter smak.
Liten skvätt sherry (har jag aldrig haft).
Fräs lök och svamp i smöret 10 min. Krydda med svartpeppar. Slå på buljong, koka upp. Koka 45 min (hurra annars tål jag inte).
Tag lite av spadet och gör redningen med (låt svalna), alltså, du behöver inte ta av allt spadet eller så men jag brukar hälla över lagom i min redningsskakare och låta det svalna där innan jag reder med mjölet/maizenanVispa ner och koka 10 min. Tillsätt grädden, koka 5 min till.
Smaksätt med messmör, sylt ev. sherry.. För extra effekt ev. en äggula. Koka inte soppan mer nu! (Har inte testat gulan heller)
Den torkade svampen ska man visst blötlägga och ha sig med, men det vet ni väl som brukar använda torkad svamp.
Gillar det krämiga, lena i denna soppa.