Här, Suwalesii, kommer ett recept. RÖNNBÄRSGELÉ 1 kg Rönnbär eller 700 gr. Rönnbär + 300 gr. Äpplen (för att det inte ska bli så beskt) 8½-9 dl. Socker per liter saft.
Rönnbären smakar bäst om dom fått vara en sväng i frosten, annars kan man slänga dom i frysenen ett tag. Lägg frukten i en gryta, med ½ liter vatten, o koka under lock ca. 15 minuter, eller tills bären saftar sig. Kläm bären mot grytans kant, så att dom krossas. Häll upp massan i en silduk o låt saften rinna av i några timmar, eller tills den slutat droppa. Mät upp saften o häll den i grytan. Låt den koka 3-5 minuter utan lock o rör sedan ner sockret, lite i taget. Koka ca. 20 minuter, o gör sen ett geléprov. Häll upp i burkar o parafinera, eller tillsätt konserveringsjox.
Lycka till!!! Mvh. Laika
|