CITAT (smuleborg @ 17-10-2011, 19:34)

Passar också på att göra ärtsoppa på kokspadet av rimmat fläsklägg (fläsklägg, lök, morötter och vad det nu är vi brukar ha i kokvattnet, lite efter säsong). Det blir en härlig grund till soppan. Och så används det som blir över av fläskläggen (tärnad) i ärtsoppan (vi tar till, så det blir mycket över). Kryddar ärtsoppan med lagerblad, mejram och timjan. Ska testa ingefära nästa gång. Grovkornig senap serveras vid sidan om.
Nam, nam. Rimmat fläsklägg med rotmos; dan efter härlig ärtsoppa (och resten fryses in).
Vi lägger ärtorna i blöt i typ ett dygn. Vi har aldrig haft problem med hårda ärtor. För kort koktid? Eftersom vi använder kokspadet av rimmat fläsklägg, är det ju inte helt osaltat om man säger så. Ärtornas kvalitet?
Nä, jag har aldrig hårda ärtor i min soppa. Rimmad fläsklägg är delikat.
Jag brukar ta vara på spadet efter julskinkan och frysa in i portioner, som jag sedan använder till ärtor.
Det gröna på purjolöken blir gott i.
Salig mor lärde mig också att använda tärnad potatis, som koker itu men gör att soppan blir tjockare och godare.
Rotmos, ja! Särskilt om man får fatt på rimmad oxbringa.