Nu blev jag nostalgisk, när min 30-åring var barn gjorde vi mjöd varje jul! Tyvärr har jag inte haft tillgång till humle sen de slutade sälja på apoteket så det har inte blivit sen dess. Här är receptet iaf. Tänk på att inte låta det stå för länge i flaskorna, en gång hann jag inte ta det i tid, då exploderade en flaska tyvärr efter det att jag julstädat. ska nog sätta en humle!
Mjöd ger ca 5 liter
2 citroner 8 dl (700 gr) farinsocker 1/2 dl torkad humle 5 l vatten 10 gr jäst 1 tsk socker och 8 russin/flaska
citron och isbitar till servering
Skala citronerna och skär dem i tunna skivor eller bitar. Blanda dem med farinsockret och humlen i en stor skål. Koka upp vattnet och häll det över, rör om. Låt svalna. Tillsätt jästen, utrörd med lite socker, och låt drycken stå övertäckt i rumstemperatur till nästa dag. Sila och tappa upp på flaskor, lägg 1 tsk socker och russin i varje flaska. Korka lätt med ex en bomullstuss. Mjödet är färdigt efter 3-4 dagar. Smaksätt med pressad saft av citron och lägg ev i några fräscha skivor av citron och isbitar vid serveringen.
--------------------
|