Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Slånbär, Lättlagat recept???
          KatteLatte
          Inlägg 07-10-2011, 06:14
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 260
          Medlem sedan:
          23-03-2009
          Medlem nr: 21 768



          Upptäckte förra året att det finns massor med slånbär i närheten av oss. Blev litet nyfiken eftersom man har ju hört så mycket om dom.

          Litet googlande, ut och plocka, och sen in med påsen i frysen. (Och nu är det väl lagom att plocka igen och frysa ned, innan fåglarna tar deom; det varattans vad snabbt de försvann efter första frosten förra året).

          Nu lär ju slånbär vara litet speciella - skall ej kokas såvitt jag har förstått, och slånbärssaft skall väl lagas så man häller över kokande vatten ettt par dagar i följd.

          Alldeles för pilligt för min smak; har någon av er där ute ett mera lättlagat tillvägagångssätt för just slånbär?

          Lämpar de sig till något annat än likör och saft?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          netaave
          Inlägg 19-10-2011, 21:41
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          SLÅNBÄRSLIKÖR


          God likör kan man göra av slånbär. Men liksom till saft ska det vara mogna och ha fått en frostknäpp – på busken eller i frysen.
          2 liter slånbär fylls på flaskor. Bekvämast sådana med vid öppning. Stick gärna bären med en gaffel, så att skalen pickas.
          Häll sedan på okryddat brännvin så det täcker. 1 flaska ( 75 cl ) kan gå åt. Låt det sedan stå 4 veckor.
          Koka sedan socker, vatten och kryddor till en simmig lag.

          LAG:
          ½ kg strösocker
          2 ½ dl vatten
          ¼ vaniljstång
          1 bit kanel
          1 tsk anis
          5-10 kryddnejlikor

          Låt lagen kallna, sila den därefter, sila även bort bären från spriten. Rör sen i spriten i lagen.
          Rör om då och då under ½ timme.
          Häll likören på flaskor och lagra dem 2-3 månader.


          Slånbärssaft



          till varje kg (1,5 l) mogna frostbitna slånbär
          1 l vatten

          Till varje l avrunnen saft
          1 krm bensonat
          6 dl socker

          Rensa och skölj bären, lägg dem i en bunke eller hink
          Koka upp vattnet och häll det över bären
          Täck och låt stå svalt till nästa dag

          Häll av saften och koka upp den
          häll tillbaks den över bären
          Täck och låt stå svalt till nästa dag

          Upprepa detta ytterligare 2 ggr

          Sila bären
          mät och koka upp saften
          rör ner sockret och koka upp på nytt
          skumma
          tillsätt bensonat utrört i lite av saften
          Häll upp på rena varma flaskor ända upp till kanten
          Förvara svalt












          --------------------


           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-07-2025, 01:30
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon