SLÅNBÄRSLIKÖR
God likör kan man göra av slånbär. Men liksom till saft ska det vara mogna och ha fått en frostknäpp – på busken eller i frysen. 2 liter slånbär fylls på flaskor. Bekvämast sådana med vid öppning. Stick gärna bären med en gaffel, så att skalen pickas. Häll sedan på okryddat brännvin så det täcker. 1 flaska ( 75 cl ) kan gå åt. Låt det sedan stå 4 veckor. Koka sedan socker, vatten och kryddor till en simmig lag.
LAG: ½ kg strösocker 2 ½ dl vatten ¼ vaniljstång 1 bit kanel 1 tsk anis 5-10 kryddnejlikor
Låt lagen kallna, sila den därefter, sila även bort bären från spriten. Rör sen i spriten i lagen. Rör om då och då under ½ timme. Häll likören på flaskor och lagra dem 2-3 månader.
Slånbärssaft
till varje kg (1,5 l) mogna frostbitna slånbär 1 l vatten
Till varje l avrunnen saft 1 krm bensonat 6 dl socker
Rensa och skölj bären, lägg dem i en bunke eller hink Koka upp vattnet och häll det över bären Täck och låt stå svalt till nästa dag
Häll av saften och koka upp den häll tillbaks den över bären Täck och låt stå svalt till nästa dag
Upprepa detta ytterligare 2 ggr
Sila bären mät och koka upp saften rör ner sockret och koka upp på nytt skumma tillsätt bensonat utrört i lite av saften Häll upp på rena varma flaskor ända upp till kanten Förvara svalt
--------------------
|