Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Ska koka ärtsoppa, har ni bra "husmorstips"?
          Anna-Karin Lundb...
          Inlägg 07-10-2011, 06:56
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 756
          Medlem sedan:
          05-03-2008
          Medlem nr: 14 406



          Jag lagar inte så gärna mat, men nu har jag lagt gula ärtor i blöt för att koka ärtsoppa. Känner mig väldigt huslig! Jag har kokat egen ärtsoppa förr, för jag gillar ärtsoppa. Jag lagar det ungefär en gång vart fjärde år eller så...

          OK, nu ligger ärtorna i blöt sen igår kväll och ska få ligga tills ikväll. Jag har bytt vatten några gånger, det ska visst vara bra. Jag brukar ha mer lök, timjan och mejram än vad som står på kartongen. Jag har en bit stekfläsk som ska i. Men nån som har något annat tips på hur det blir en "ovanligt god" ärtsoppa?

          Den man köper färdig tycker jag är helt OK, den är ganska "grötig". När min mamma kokar blir det ofta väldigt vattnigt med hela ärtor som simmar runt. Vad gör hon för fel? Jag måste lära mig att bryta trenden i familjens felaktiga ärtsoppekok. På kartongen stod att man kunde ha i en bit ingefära, nån som testat det?

          Tips och erfarenheter emottages tacksamt!


          --------------------
          Anna-Karin Lundberg
          Min trädgård är mitt rike!
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Överbölingen
          Inlägg 20-10-2011, 23:52
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 602
          Medlem sedan:
          09-02-2003
          Medlem nr: 707



          Den här tråden kära matlagare är fylld av kulturhistoria.
          Se bara till skillnaden mellan styv och rinnande ärtsoppa. Ibland t o m klar.
          Landskapsskillnader tror jag mig också kunna utläsa.

          En kommentar. Min salig mors "Stora kokboken", tryckår 1940, som håller för den bästa a la cartematlagningen rekommenderar att fläsket serveras vid sidan av soppan!!!

          By side:

          Roliga kommentarer i boken är bland annat att tjädern skall plockas och bör tas ur innan den anrättas!!!

          Dessutom ingår näringslära! Man ägnar flera sidor åt serviett vikning. Rådjurssadel med engelsk trangering osv.
          Den kokboken och Tore Wretmans "Matminnen" samt Annas kokbok hämtar jag idéer från. Det är också länge sedan jag släppte rödvin till vilt och vitvin till fisk. Ett friskt, smakrikt och syrligt vitt vin går bra till vilt lika väl som ett mjukt mustigt rött vin passar till vissa fiskrätter.
           
          Citera
          niggle
          Inlägg 21-10-2011, 17:57
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 459
          Medlem sedan:
          28-10-2009
          Medlem nr: 26 668



          CITAT (Överbölingen @ 21-10-2011, 00:52) *
          Den här tråden kära matlagare är fylld av kulturhistoria.
          Se bara till skillnaden mellan styv och rinnande ärtsoppa. Ibland t o m klar.
          Landskapsskillnader tror jag mig också kunna utläsa.

          En kommentar. Min salig mors "Stora kokboken", tryckår 1940, som håller för den bästa a la cartematlagningen rekommenderar att fläsket serveras vid sidan av soppan!!!

          By side:

          Roliga kommentarer i boken är bland annat att tjädern skall plockas och bör tas ur innan den anrättas!!!

          Dessutom ingår näringslära! Man ägnar flera sidor åt serviett vikning. Rådjurssadel med engelsk trangering osv.
          Den kokboken och Tore Wretmans "Matminnen" samt Annas kokbok hämtar jag idéer från. Det är också länge sedan jag släppte rödvin till vilt och vitvin till fisk. Ett friskt, smakrikt och syrligt vitt vin går bra till vilt lika väl som ett mjukt mustigt rött vin passar till vissa fiskrätter.

          Jag har också ett ex av Stora kokboken som var mors. Jag tror den är från 1935.
          När jag gått ut gymnasiet 1978, jobbade jag som kypare på Grand Hotell i Lund. På torsdagar serverade vi ärtsoppa med en sidotallrik med kokt fläsk, korv och en bit kokt bringa. Till det fick man ett bröd och pannkakor. Man fick "svänga" på soppan och äta hur mycket som helst. Tog man bara vatten till, kostade det hela 12.50. Vilket var billigt. (Lika mycket som en stor starköl kostade)
          Det värsta var alla akademiskt lagda gäster som skulle ha varm punsch till soppan. Efter några timmar hade man punschkladd upp till armbågarna.
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Anna-Karin Lundberg   Ska koka ärtsoppa   07-10-2011, 06:56
          KatteLatte   Låter som om hon inte har blötlagt/kokat tillräckl...   07-10-2011, 07:07
          Eva i Skåne   Koka med någon potatis så blir soppan inte så tunn...   07-10-2011, 07:11
          Överbölingen   Jag kokar ett par kg gula ärtor några gångeromåret...   07-10-2011, 08:12
          mamamaggan   Kokar alltid ärtsoppan tills löken har " löst...   07-10-2011, 10:14
          Anna-Karin Lundberg   Tack, tack! Nu ska jag sätta grytan på spisen,...   07-10-2011, 18:40
          josohl   Jag brukar försöka göra ärtsoppan dagen/kvällen in...   12-10-2011, 15:12
          malcolm   Trixet med ärtsoppa är att det skall koka länge, o...   12-10-2011, 15:25
          malcolm   Såg inte att tråden var från den 7:e så soppan bor...   12-10-2011, 15:35
          Jubbe063   Brukar finhacka chili och slänga i, det blir extra...   12-10-2011, 17:34
          Motti   Ska själv koka ärtsoppa i morgon på 3 liter ,jag b...   12-10-2011, 21:18
          Anna-Karin Lundberg   Soppan kokade länge, för jag var så trött att jag ...   13-10-2011, 06:50
          Kryddan03   Soppan kokade länge, för jag var så trött att jag ...   13-10-2011, 18:03
          imjoh   Kokar som jag lärt av mamma som lärt av mormor osv...   13-10-2011, 10:07
          RibesRubusVitis   Ur Marinens kokbok, 2006 års utgåva (10 portioner,...   13-10-2011, 21:48
          netaave   Jag saltar blötläggningsvattnet men kokar i nytt v...   14-10-2011, 17:54
          josohl   Jag saltar blötläggningsvattnet men kokar i nytt v...   17-10-2011, 11:51
          netaave   Man skall inte salta blötläggningsvatten, varken f...   19-10-2011, 21:52
          Anna-Karin Lundberg   Jag hade ärtorna i blöt i ett dygn, bytte vatten n...   16-10-2011, 07:47
          josohl   Hittade en intressant sida om det där med bönor so...   17-10-2011, 14:45
          smuleborg   Passar också på att göra ärtsoppa på kokspadet av ...   17-10-2011, 18:34
          niggle   Passar också på att göra ärtsoppa på kokspadet av ...   19-10-2011, 17:46
          smuleborg   Nä, jag har aldrig hårda ärtor i min soppa. Rimmad...   19-10-2011, 20:25
          niggle   Ja, så gör också vi, tar hand om julskinkespadet (...   20-10-2011, 22:07
          Anna-Karin Lundberg   Jag kollade inte datumet på kartongen, men de var ...   17-10-2011, 21:14
          sara i landet   I den grön rutiga vegetariska kokboken finns det g...   18-10-2011, 19:50
          *Stintan*   Såg idag att det finns gula ärtor som inte behöver...   18-10-2011, 21:51
          smuleborg   Även jag har "Stora kokboken", den var m...   23-10-2011, 18:23
          netha   Jag lagar inte så gärna mat, men nu har jag lagt g...   09-11-2011, 22:36
          omk   Fick, i förra veckan, smaka några skedar på en ärt...   09-11-2011, 23:10


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 10-08-2025, 21:32
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon