CITAT (Laika @ 22-10-2004, 19:22)
Här, Suwalesii, kommer ett recept.
RÖNNBÄRSGELÉ
1 kg Rönnbär eller 700 gr. Rönnbär + 300 gr. Äpplen (för att det inte ska bli så beskt)
8½-9 dl. Socker per liter saft.
Rönnbären smakar bäst om dom fått vara en sväng i frosten, annars kan man slänga dom i frysenen ett tag.
Lägg frukten i en gryta, med ½ liter vatten, o koka under lock ca. 15 minuter, eller tills bären saftar sig.
Kläm bären mot grytans kant, så att dom krossas.
Häll upp massan i en silduk o låt saften rinna av i några timmar, eller tills den slutat droppa.
Mät upp saften o häll den i grytan. Låt den koka 3-5 minuter utan lock o rör sedan ner sockret, lite i taget.
Koka ca. 20 minuter, o gör sen ett geléprov.
Häll upp i burkar o parafinera, eller tillsätt konserveringsjox.
Lycka till!!!
Mvh. Laika
Tack, Laika!!